Paratonerin Tanımı ; Yıldırımın insan yaşamına zarar vermeden toprağa iletilmesini sağlayan sisteme paratoner sistemi denir. Yıldırım yoluyla oluşan elektrik boşalmalarının çevreye zarar vermeden mümkün olan en az dirençli yoldan toprağa iletilmesini sağlamak amacıyla düzenlenirler.
Paratoner Sistemlerinin Uygulama Alanları ; Yıldırımın oluşmasında büyük rol oynayan; sivri uçlar, bayrak direkleri, gökdelenler, ( Tv, telsiz, radyo, gsm vericileri ), anten direkleri, trafo tesisleri gibi yapılardır. Bu tür yapılarda paratoner sisteminin kurulması ve kullanılması mecburidir. Yıldırım düşme riski olan ver korunması mecburi olan tesis ve kurumlar üç şekilde koruma altına alınabilirler. Bunlar ;
Paratoner Sistemleri |
Faraday Kafesi |
Frankin Çubuğu |
Paratoner Sistemi Aparatları |
Yakalama Çubukları ; Sivri uçlu bu aparatlar, paslanmaz çelikten ve 50cm boyunda ve 16mm2 kesitindedir. Paratoner sistemi ile korunacak olan tesisin en yüksek noktalarına yerleştirilir. Eğer konulacakları yüzey tek düze ise, köşe noktaları tercih edilir ve en fazla 15m aralıklarla yerleştirilirler.
Gövde Direği ; Gövde direği, 6m boyunda galvanizden bir borudur. Bu direk çatı ya da duvara kelepçe vb. aparatlarla sabitlenir.
Bağlantı Parçaları ; Paratoner sistemi için bağlantılarda, kroşeler, bağlantı klemensleri gibi aparatlar kullanılır.
Paratoner Sistemi Montaj Ve Bağlantılar ;
- Aktif paratoner, korunması istenen tesisin en yüksek noktasından 1,5m daha yüksekte olması gerekir.
- Sistem kurulumunda kullanılacak bakırlar, %95 saflıkta, elektrolitik bakır olmalıdır.
- Kurulacak sistemin direncinin 5 ohm dan düşük olması gerekir. Ölçümde bu değer daha yüksek ise toprağa ilave topraklama çubuğu eklenerek 5 ohm altına çekilmelidir.
- Toprak altında kalan tüm bağlantı noktalarının üzeri ziftlenmelidir.
- Sistemin kurulacağı çatılarda eğer var ise tv, telsiz antenleri vs. Paratoner sistemine bağlanmalıdır.
- Telefon, yangın ihbar ve kumanda tesisatı kablolarının geçtiği güzergahlarda yapılması gereken topraklamalar bu kabloların en az 5m uzağında olmalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Eş Potansiyel Topraklama Barası | Eş Potansiyel Topraklama
ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)
Henüz Yorum Yapılmamış " Paratoner Tesisatı | Paratoner Nedir | Paratoner Nasıl Çalışır "
Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.