paratoner nasıl bağlanır
Gökyüzümüzde oluşan yıldırım ve şimşek sayısı yılda 3 milyarı bulmaktadır. Başka bir hesapla ise senenin herhangi bir zamanında dünya üzerinde iki bin  yıldırım bulutu bulunmaktadır. Yer yüzüne düşen yıldırım sayısı saniye başına 100 'ü bulmaktadır. Güçlü bir fırtınanın ortaya çıkardı enerji, hiroşimaya atılan atom bombasından yüz kat daha fazladır. Yıldırımların insan hayatı için oluşturduğu riskin yanı sıra doğaya faydalarıda vardır. ; Yıldırımlar, bitkiler için faydalı olan azot, nitratlar ve oksijeninde yer yüzüne inmesine neden olurlar.
Paratonerin Tanımı ; Yıldırımın insan yaşamına zarar vermeden toprağa iletilmesini sağlayan sisteme paratoner sistemi denir. Yıldırım yoluyla oluşan elektrik boşalmalarının çevreye zarar vermeden mümkün olan en az dirençli yoldan toprağa iletilmesini sağlamak amacıyla düzenlenirler.

Paratoner Sistemlerinin Uygulama Alanları ; Yıldırımın oluşmasında büyük rol oynayan; sivri uçlar, bayrak direkleri, gökdelenler, ( Tv, telsiz, radyo, gsm vericileri ), anten direkleri, trafo tesisleri gibi yapılardır. Bu tür yapılarda paratoner sisteminin kurulması ve kullanılması mecburidir. Yıldırım düşme riski olan ver korunması mecburi olan tesis ve kurumlar üç şekilde koruma altına alınabilirler. Bunlar ; 
paratoner sistemleri
Paratoner Sistemleri
Faraday Kafesi ; Bu sistemle korunmak istenen yapılar, en yüksek noktalarından toprağa kadar devamlı ve kesiksiz iletkenlerle sarılmaktadır. Faraday kafesi sisteminin yeterli olması için korunacak cismin birçok noktasından, paket bağlar gibi sık olarak iletken teller ile toprağa kadar sarılması gerekmektedir.
faraday kafesi paratoner
Faraday Kafesi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :  Faraday Kafesi Nedir |Faraday Kafesi Nasıl Yapılır ?
Franklin Çubuğu ; Franklin Çubuğu, korunacak tesisin en yüksek noktasına sivri bir çubuk yerleştirerek toprağa kadar iletilmesi prensibi ile kurulan sistemin adıdır. Franklin çubuğu sisteminde, tesisin en yüksek noktasına yerleştirilen sivri iletken çubuk, mümkün olan en kısa yoldan indirme iletkeni ile toprağa bağlanır. Bu sistem ile geniş alanları ve binaları korumak zordur. Genel olarak deniz fenerleri, camii ler ve bacaları korumak amacılıyla kullanılır. 
franklin çubuğu paratoner
Frankin Çubuğu

Paratoner Aparatları ; Paratoner tesisatı kurulumunda; Yakalama uçları,  iniş iletkenleri, gövde direği, bağlantı parçaları ve topraklama aparatları kullanılır.
paratoner kurulumu
Paratoner Sistemi Aparatları

Paratoner Sistemi İniş İletkenleri ; 2x30mm2 ya da 2x50mm2 kesitli bakır iletken tercih edilir. Bu iletken kroşeler yardımı ile toprağa kadar montaj yüzeyine bağlanır.
Yakalama Çubukları ; Sivri uçlu bu aparatlar, paslanmaz çelikten ve 50cm boyunda ve 16mm2 kesitindedir. Paratoner sistemi ile korunacak olan tesisin en yüksek noktalarına yerleştirilir. Eğer konulacakları yüzey tek düze ise, köşe noktaları tercih edilir ve en fazla 15m aralıklarla yerleştirilirler.
Gövde Direği ; Gövde direği, 6m boyunda galvanizden bir borudur. Bu direk çatı ya da duvara kelepçe vb. aparatlarla sabitlenir.
Bağlantı Parçaları ; Paratoner sistemi için bağlantılarda, kroşeler, bağlantı klemensleri gibi aparatlar kullanılır.
Paratoner Sistemi Montaj Ve Bağlantılar ; 

  • Aktif paratoner, korunması istenen tesisin en yüksek noktasından 1,5m daha yüksekte olması gerekir.
  • Sistem kurulumunda kullanılacak bakırlar, %95 saflıkta, elektrolitik bakır olmalıdır.
  • Kurulacak sistemin direncinin 5 ohm dan düşük olması gerekir. Ölçümde bu değer daha yüksek ise toprağa ilave topraklama çubuğu eklenerek 5 ohm altına çekilmelidir.
  • Toprak altında kalan tüm bağlantı noktalarının üzeri ziftlenmelidir.
  • Sistemin kurulacağı çatılarda eğer var ise tv, telsiz antenleri vs. Paratoner sistemine bağlanmalıdır.
  • Telefon, yangın ihbar ve kumanda tesisatı kablolarının geçtiği güzergahlarda yapılması gereken topraklamalar bu kabloların en az 5m uzağında olmalıdır.

 İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Eş Potansiyel Topraklama Barası | Eş Potansiyel Topraklama

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Paratoner Tesisatı | Paratoner Nedir | Paratoner Nasıl Çalışır "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.