Potansiyel bara bağlantısı ve eş potansiyel dengeleme
Eş potansiyel topraklama barası sistemi , topraklama sistemlerinde kullanılabilecek en güvenli sistemlerdendir. Bu sistemin kurulumunda ,tesiste uygulanan  tüm topraklamalar  ( UPS , yıldırımlık , kalorifer boruları  vs. ) ve metal aksamlar Potansiyel bara ile birbirine irtibatlandırılır.
Böylelikle tesisde herhangi iki nokta arasında oluşabilecek gerilim farkları engellenmiş ve tüm topraklama korumaları arasında eş potansiyel sağlanmış olacaktır.


Eş potansiyel topraklama barası sistemine yıldırımlık dahil edilirken ( irtibatlanırken ) dikkat edilmesi gereken bir husus da , iç yıldırımlık ürünlerininde  ( Aşırı gerilim darbe koruyucu ) birlikte kullanılması gerektiğidir. Aksi takdirde Yıldırımlık ( Paratoner ) sistemi bu sisteme irtibatlandığında oluşturabileceği aşırı gerilim durumlarına karşı önlem alınmamış olur. Böyle bir durum insan ve cihazların güvenliği için risk oluşturacağından dikkat edilmesi gerekmektedir.
Farklı topraklama bölümleri birbirine irtibatlandırılırken eş potansiyel dengeleyiciler kullanılmalıdır.
Eş Potansiyel Denge Önemi ; Genel anlamıyla tesis ( Hastane , okul , fabrika , kreş , karakol vs. ELEKTRIĞİN OLABİLECEĞİ HER YER ) için kullanılması mevcut yürütmelikcede zorunlu olan bir sistemdir.
        Bir insan , birinde akım bulunan iki iletken arasında köprü durumuna düşerse ( El ile yanlışlıkla dokunmak ) yaşamı ciddi seviyede riske girer. Bu sebeple Eş potansiyel dengelemenin önemi anlaşılmaktadır.  En basit anlatımıyla bu iki iletken ( su borusu , kalorifer borusu vb ) birbirlerine diğer bir iletken yolu ile irtibatlandırılmalı ve eş potansiyel topraklama barasına bağlanmalıdırlar.
        Yukarıdaki şemada temsil edildiği üzere amacı tesis içerisindeki elektriğe dolaylı ya da direkt olarak maruz kalabilecek iletkenleri birbirleri arasında irtibatlandırarak meydana gelebilecek gerilim farklarını sıfırlamaktır.
Topraklama ve Eş Potansiyel Elemanları ; 
  • Temel topraklayıcı
  • Topraklama iletkeni
  • Koruma iletkenleri
  • Potansiyel dengeleme iletkenleri
  • Ana eş potansiyel dengeleme barası
  • Tamamlayıcı potansiyel dengeleme iletkenleri


Eş potansiyel topraklama dengelemesi
                                                            Uygulamada örnek

Merak edilen sorulardan biri de parafudr topraklama iletkeni koruma veya işletme topraklamasına bağlanırmı ?
Eğer bir fabrika ya da işletmede ( konutlar icin paratoner de ) potansiyel dengelemesi yapılmış ise parafudr topraklamasını işletme ya da koruma topraklaması ile birleştirmek herhangi bir sorun yaratmaz.


ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Eş Potansiyel Topraklama Barası | Eş Potansiyel Topraklama Barası Nedir | Nasıl Çalışır "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.