Faraday Kafesi | Faraday Kafesi Nasıl Yapılır

By Unknown - 12.05.2015 Henüz Yorum Yapılmamış

Faraday Kafesi nedir

Faraday Kafesi , elektriksel iletkenler ile ağ şeklinde örülmüş , içteki ortamı , dış ortamın elektriksel yükünden koruyan muhafaza türüdür. 1836 yılında Ingiliz fizikci Micheal Faraday tarafından bulunduğu için onun ismiyle anılmaktadır.
          Faraday Kafesini oluşturmak için iletken teller bir kafes gibi örülmüş ve mutlak suretle topraklanmış olursa, iç ortamı, dış elektriksel yükten korumak mümkündür.
İletkenden oluşan ağ kafesinin gözleri ( bölmeleri ) ne kadar sık örülür ve topraklamaları ne kadar kaliteli oluşturulursa aynı oranda koruma sağlanmış olur.

Örnek olarak yıldırım gibi elektriksel boşalmalar , iletkenler üzerinden akar ve topraklama koruması yolu ile toprağa boşalır. Böylelikle iç ortam korunmuş olur. 
         Faraday Kafesi Çalışma ilkesi ; iletken maddelerin en dış yörüngedeki değerlik ( Valans ) elektronları atomlardan kolayca ayrılarak hareket etme özelliğine sahiptir. Dolayısıyla iletken bir cisim elektrik alanı içerisine yerleştirildiğinde bu elektronlar , iletken içerisindeki elektrik alanı sıfırlanana kadar hareket etmeye  devam eder. Elektrik alanı sıfıra ulaştığında hareket etme sebepleri ortadan kaldırılmış olur.
         Faraday kafesi bu ilkeye göre çalışır ve içerisindeki ortamı  dış elektriksel alana karşı korur. Dolayısı ile ideal olarak topraklanmış , içi boş bir küre kapalı bir iletken maddeden oluşur. Bu kafesin illa ki küre olması gerektiğini göstermez. Uygun sıklıklarla örülmüş ve kaliteli olarak topraklanmış kapalı her yüzey bu işlevi uygulayabilir.


Günlük Hayatta Faraday Kafesinin Yeri ;  
  • Yanıcı parlayıcı maddelerin saklandığı depo ve tesisler ; Bu tür tesislerde bina gövdesi bir kafes gibi iletken ile kaplanır ve yüksek noktalarına yıldırım yakalama uçları yerleştirilerek bu iletkenler üzerinden topraklama sağlanır.
  • Telsiz ile haberleşmenin yapıldığı binalar ; Bu tür tesislerde , telsiz ile yapılan sinyal alışverişlerinin , konuşmaların ve kodların , dışarıya aktarılmaması , dinlenmemesi ve çalınmaması için faraday kafesi inşaa edilir. Baz istasyonları bu şekilde korunmadığı için oldukça tehlikelidir.
  • Radyo Frekans Yayan Cihazlar ; Bu tür cihazlarda dışarıya salgılanan parazit yayınları engellemek amacıyla cihazının konulduğu kabin dış yüzeyinden faraday kafesi yöntemi ile topraklanarak güvenliği sağlanır.
    Faraday Kafesi

   

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Faraday Kafesi | Faraday Kafesi Nasıl Yapılır "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.