termo kaynak sistemi
   Termo Kaynak uygulaması , topraklama tesisatlarında iletkenlerin birbiriyle olan bağlantılarını sağlamak için kullanılan bir uygulama türüdür. Eski yöntemlerle ( Klemensle , civata ve somunlarla ) yapılan topraklama bağlantılarında zaman içerisinde çürüme ve kopmalar görülmektedir. Buna bağlı olarak zamanla topraklama direncinin arttığı görülmektedir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için termo kaynak sistemi kullanılmaktadır.
     Termo kaynak uygulaması ile yapılan ek noktaları, en az eklenen iletkenlerin kesitleri kadar akım taşıyabilme kapasitesine sahip , kırılma , çürüme , kopma gibi etkenlerden de uzaktır.
     Nemli bölgelerde , korozif etkilerin görüldüğü fabrika sahalarında dış tesisatta yapılacak olan ekler de termokaynak sistemi ile yapılmalıdır.


furseweld


Termo kaynak Sistemi


Termo kaynak uygulamalarında yapılan eklerin kesitleri eklenen iletkenlerin kesitlerinden daha büyük ya da aynı kesitte oluşur. Bu durum akım taşıma kapasitesini arttırır ya da eklenen iletkenlerle eş değer tutar. Bu avantajı göz önüne alındığında , klemens , civata gibi ek uygulamalarının zararları daha net görülür.
Bağlantı türü olarak , saf bakırı ergitme yolu ile şekilli bir ek uygulaması olması yüksek akım yüklenmelerine dayanır ve ek noktalarında  korozyon , çürüme , gevşeme ya da kopmalar olmaz.
Termo Kaynak uygulamasında bağlantı türlerine göre kullanılan dört adet farklı toz çeşidi vardır. 
Termo Kaynak Uygulaması ;  
  • Harici ısı kaynağına ihtiyaç yoktur. Ateşleme için bir çakmak veya kibrit bulundurulması kafii dir.
  • Eklenecek olan iletkenler 30 - 50 saniye içerisinde kaynamış ( eklenmiş ) olur.
  • Saf bakırı ergitme yöntemi ile uygulandığı için ek noktasında gerilim düşümü yaşanmaz.
  • Ek noktasının aşırı akım taşıma kapasitesi en az eklenen iletkenler kadardır.
  • Eski tip mekanik bağlantılarda görülen zamanla aşınma, , çürüme , kopma , gevşeme gibi dezavantaj ve sorunları yoktur.
Termo Kaynak Uygulaması Resimli Anlatım ; 
Termo kaynak uygulamasında eklerin yapılabilmesi için kalıbın ve iletkenlerin temiz ve kuru olduklarından emin olduktan sonra eklenecek iletkenleri kalıbın içine yerleştiriniz.








Termo kaynak sistemde , metal diski  potanın içerisinde ek noktasının hemen üzerine gelecek şekilde yerleştiriniz.









Yapılacak kaynak türüne uygun miktar ve türdeki tozu potanın içerisine yerleştirdiginiz metal diskin üzerine dökün ve başlatma tozunu üzerine serpin.







furseweld cadweld
Potanın kapağını kapatın ve yan delikten çakmak ile barutu tutuşturun.










furseweld
Ekleme işlemi pota içerisinde 30 - 50 sn içerisinde güvenli bir biçimde gerekçekleşmiş olur.







furseweld - cadweld
Ekleme işlemi tamamlandıktan sonra potanın içerisi bir sonraki ekleme işlemine hazır olacak şekilde titiz bir temizlemeden geçirilir.

Not: Ekleme işlemi ateş ve barut yanmasıyla olduğu için kullanılan iletken ve pota sıcak olabilir. Bu duruma dikkat edilmeli ve oluşabilecek tehlikelere karşı önlemler alınmalıdır.


Termo Kaynak Uygulamasında Malzeme Seçimi ;
Termo kaynak uygulamasında eklenecek olan  iletken kesitlerine ve türlerine göre toz , pota pense seçimi yapılabilir. Bu durum için en sık kullanılan iletken kablolar için bir tablo aşağıda verilmiştir.
termo kaynak malzemesi











ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

1 yorum to ''Termo Kaynak Nasıl Yapılır | Termo Kaynak Nedir | Termo Kaynak Uygulaması"

YORUM EKLE

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.