Kontaktörler | Hakkında Hersey

By Unknown - 29.11.2015 Henüz Yorum Yapılmamış
kontaktör nedir
Kontaktör Nedir ; Elektriğin en temel devre elemanlarından biri olan kontaktörler, enerji altında ( Devreye Elektrik Verildiğinde ) kapalı kontaklarını açan, açık kontaklarını kapatan ve uzaktan kumanda edilebilen elektromanyetik anahtarlardır. Kontaktörler, rölelerin aksine yüksek akım çeken devrelerde tercih edilirler. Kontaktörler, elektrik motorlarının kumanda ve güç devrelerinde , kompanzasyon sistemlerinde kondansatörlerin devreye alınıp, devreden çıkarılmasında ve ısıtma sistemlerinde sıkça kullanılırlar. Kontaktörler, kontrol ettikleri devreleri nominal akımın altında açıp kapatabildiği gibi devreyi aşırı akımlardan da koruyabilirler.
Kontaktörlerin Yapısı ; Kontaktörlerin yapılarında bulunan elemanlar, demir nüve, bobin, palet ve kontaklardır. 
Demir Nüve : Alternatif akım kontaktörlerinde ( AC ), İnce silisli saclardan yapılan nüve, Doğru akım ( DC ) kontaktörlerinde, tek parça yumuşak demirden imal edilir. Ac de kullanılan kontaktörlerin nüvelerinde, nüvenin ön yüzeyine açılan oyuklara bakır halkalar yerleştirilir. Bu halkaların görevi, akımın sıfır olduğu durumlarda nüvenin bırakılmasını engellemek, titreşim ve gürültüyü engellemektir. Dc de kullanılan kontaktörlerde ise bobinin enerjisi kesildiği anda, nüvenin paleti hemen bırakması için plastik pullar kullanılır.
kontaktör nasıl bağlanır
Kontaktör Nüvesi

Bobin ; Çalışma gerilimine göre spir sayısı ve görünüşü değişen kontaktör bobinleri üzerlerinden akım geçtiğinde nüveye mıknatıslanma özelliği kazandırırlar.
Kontaklar ; Kontaktörlerin, normalde açık ve normalde kapalı olarak bildiğimiz iki tür kontakları vardır. Bu kontaklar, yardımcı kontak ve ana kontak olarak isimlendirilerler. Yardımcı kontaklar akım kapasitelerinin düşük olması sebebi ile genel olarak kumanda devrelerinde, ana kontaklar ise akım kapasitelerinin yüksek olması sebebi ile güç devrelerinde tercih edilirler. Kontaktör kontakları, üzerlerine düşecek akım seviyesine göre farklı alaşımlardan oluşturulurlar. Genellikle sert bakır tercih edilir.
Kontaktör Bobini
Kontaktör Bobini

kontaktör bağlantısı
Kontaktör Kontakları Sembolleri


Kontaktörlerin Çalışma Prensibi ; Demir nüve üzerine sarılmış olan kontaktör bobini,  üzerine gerilim uygulandığında, nüve mıknatıslanma özelliği kazanır ve karşısında bulunan paleti çeker. Bu palet üzerindeki hareketli kontaklar, sabit kontaklarla birleşir ya da ayrılır. Başka bir tabirle ; Normalde açık kontaklar kapanır, normalde kapalı kontaklar açılır.
Yukarıdaki şemada ileri butonuna basıldığında, M1 - 3 fazlı motoru, saat yönünde dönmeye başlar. Stop butonu ile devreden enerji kesilip geri butonuna basıldığında ise motor saat yönünün tersinde dönmeye başlar.
kontaktör devre şeması
Kontaktör Bağlantısı Örnek Şema



KONTAKTÖR SEÇİM TABLOSU;
kontaktör kaç amper
Çeşitli Firmaların Katalog Bilgilerine Göre Kontaktör Seçim Tablosu



ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Kontaktörler | Hakkında Hersey "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.