LDR foto direnç
Bu dökümanımızda optik sensör grupları ailesinde yer alan ve ilk akla gelen devre elemanlarından biri olan LDR 'nin ( Foto direnç ) yapısını, çalışma prensibini, uygulama alanlarını ve sağlamlık kontrolü gibi bilinmesi gereken yapısal özelliklerini inceleyeceğiz. Ayrıca döküman içerisinde LDR ile kurulabilecek bazı devre şemalarına da yer vereceğiz.. 

LDR ( Foto Direnç ): 

Foto dirençler yani LDR, light dependent resistance kelimelerinin baş harflerinden kısaltılarak isimlendirilmiştir. Ldr'ler ortamdaki ışığın takibi ilkesine göre çalışırlar. Yani ortamda üzerlerine düşen ışık şiddeti ile ters orantılı olarak direnç gösterir ya da iletim sağlarlar. Daha basit bir dille anlatacak olursak; Foto direnç yüzeyine düşen ışık şiddeti fazla olduğunda ldr'nin göstereceği direnç az, ışık şiddeti az olursa göstereceği direnç yüksek olur. Bu anlattıklarımızı bir görsel ile pekiştirelim. Böylelikle ldr çalışma mantığı daha anlaşılır olacaktır. Bakınız: Şekil 1
LDR foto direnç, light dependent resistance
Şekil 1 LDR çalışma prensibi
Şekil 1 de görüleceği üzere ldr yüzeyine uygulanan ışık şiddeti 10 lux değerinde ise, ölçü aletinin ldr üzerinde ölçtüğü direnç değeri 10M ohm gibi çok yüksek bir direnç, Aynı kaynaktan uygulanan ışık şiddeti 1000 lux değerine çıkarıldığında ise ölçü aletinin ldr üzerinde ölçtüğü direnç değeri sadece 400 ohm dur. 
LDR ( Foto Direnç ) üretiminde, kadminyum sülfür, kadminyum selenür, germanyum, selenyum vb. ışığa duyarlı maddeler kullanılır. LDR'lerin hassasiyet durumları, kullanılan bu maddelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişim gösterir. Ayrıca algılama hassasiyeti ve duyarlılığı da yine kullanılan bu maddelere bağlıdır. LDR'lerin ışığı daha iyi algılayabilmesi ve duyarlılığının arttırılabilmesi için yüzeylerine plastik ya da cam kaplama yapılır.
ldr, foto direnç
LDR foto direnç sembolleri
LDR Kullanım Alanları: Işık ile kontrol sağlanması gereken bir çok devrede karşımıza ldr elemanı çıkmaktadır. En sık tercih edildiği alanlar ise, sokak aydınlatmaları, sensörlü armatürler, dış kapı zillerinde buton aydınlatmaları vb.

LDR Foto Direnç Uygulama Devresi Örneği: 

ldr foto direnç karanlıkta led yakmak
Ldr ile karanlıkta led yakma devresi
Işığa Duyarlı Devre Elemanları İsimi Dökümanımıza Ulaşmak için BURAYA tıklayın.




ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " LDR ( Foto Direnç ) Nedir ? LDR Devresi - Light Dependent Resistance "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.