Işığa duyarlı devre elemanları, ışık miktarındaki değişimi takip ilkesine göre çalışan ve ışık miktarındaki değişime bağlı olarak akımın ya da voltajın geçişini veya kesimini sağlayan devre elemanlarıdır. Bu dökümanımızda ışığa duyarlı devre elemanlarını inceleyeceğiz.
Fotodiyot ( Işığa Duyarlı Diyot):
Üzerlerine ışık düştüğünde iletime geçen devre elemanlarına fotodiyot [ Photodiode ] ( ışığa duyarlı diyot ) denir. Fotodiyotlar üzerlerine düşen ışık ile orantılı olarak belirli bir miktarda voltaj da üretirler. Fakat bu özelliğinden ziyade daha çok ters polarize edilerek kullanılır ve sızıntı akımlarının ışık ile orantılı olarak değişmesi özelliğinden yararlanılır. Fotodiyotlar uygulamada en sık; hırsız alarm sistemlerinde, pozometrelerde, televizyonlarda, müzik setlerinde, uzaktan açılır kapı sistemlerinde vb. ışık algılayıcı olarak kullanılırlar. Fotodiyotlarda katot ucundan anot ucuna doğru akan akım, ışığın şiddetine göre 5mA ile 150mA arasında değişim gösterir.
|
Fotodiyot |
LDR ( Fotodirenç ):
LDR, üzerine düşen ışık şiddeti ile ters orantılı olarak direnç gösteren devre elemanıdır. Yani üzerine az ışık düştüğünde çok direnç gösterir. Çok ışık düştüğünde ise az direnç gösterir. Ldr üretiminde, kadminyum sülfür, kadminyum selünür, germanyum, selenyum gibi ışığa duyarlı maddeler kullanılır. Ldr elemanının hassasiyeti kullanılan bu maddelerin oranına bağlı olarak değişim gösterir. Ayrıca elemanın duyarlılığı ve algılama hassasiyeti de bu maddelere bağlıdır. Ldr'lerin ışığı daha iyi algılayabilmesi ve odaklanabilmesi için yüzeylerine plastik ya da cam kaplama yapılır. Ldr ile ilgili anlatıklarımızın daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıda görseli inceleyebilirsiniz.
|
Ldr ışık şiddetine göre çalışma örneği |
Ldr'nin ışık şiddetine göre nasıl çalıştığını gösteren üstteki şemada Ldr yüzeyine şiddetli ışık uygulandığında sağ taraftaki ölçü aletinin ldr den ölçerek gösterdiği direnç değeri 400 ohm gibi küçük bir direnç değeridir. Aynı devrede ışık kapandığında ölçü aletinin gösterdiği direnç değeri 10M ohm gibi yüksek bir değere ulaşmaktadır.
Foto Transistör:
Üzerine düşen ışık şiddeti ile orantılı olarak iletkenliği değişen transistör tipine foto transistör denir. Foto transistörlerde beyz ucuna ışık düştüğünde, kollektör ve emiter uçları arasında akım geçişi sağlanır. Yani transistör iletime geçer. Foto transistörler, Beyz ve kollektör bacakları arasına yerleştirilen bir fotodiyot ile oluşturulur ve ışığın odaklanmasını sağlamak amacı ile beyz ucuna mercek yerleştirilir.
|
Foto transistör ve sembolü |
Foto Tristör:
Foto tristörler, geyt ucuna ışık uygulandığında, anot ve katot uçları arasında akım iletimi sağlayan devre elemanlarıdır. Uygulamada pek tercih görmeyen foto tristör elemanları, tek yönlü iletim sağlar.
|
Foto Tristör Sembolü |
Foto Triyak:
Foto tristörler gibi uygulamada az tercih edilen bir devre elemanı olan foto triyaklar, foto tristörlerin aksine her iki yönde de akım geçişine izin verirler.
|
Foto triyak sembolü |
Henüz Yorum Yapılmamış " Işığa Duyarlı Devre Elemanları ( Fotodiyot, Foto Transistör, LDR.. ) "
Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.