gerilim düşümü hesabı
Gerilim Düşümü Nedir ; Enerji üretim merkezlerinde üretilen Dc ( Doğru akım ) ve Ac ( Alternatif akım ) elektrik enerjisi, tüketim noktalarına enerji iletim hatlarıyla ( iletkenler )  ile taşınır. Tüketim merkezlerine ulaştırılan bu enerji, tüketici aboneler tarafından televizyon, bilgisayar, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrikli süpürge vb. aygıtlar kullanılarak tüketilir. Kullanılan bu enerji tüketim devre elemanları, enerji üretim merkezlerine olan yakınlıkları ile doğru orantılı olarak daha verimli çalışırlar. Enerji üretim merkezlerine en yakın olan tüketici devre elemanları ile en uzak olan tüketici devre elamanlarının verim oranları birbirinden farklıdır. 

gerilim düşümü nedir
Şema 1 Gerilim Düşümü Hesabı

Yukarıda bahsi geçen devre elemanlarının tam verimli çalışamamalarının sebeplerinin başında gerilim düşümü gelmektedir. Gerilim düşümünün tam olarak ne olduğunu anlamak için üstteki şema 1 'i inceleyebiliriz. 

Şema 1 İncelemesi ; Gerilim düşümü anlatımı için temsili olarak çizilen Şema 1 deki gibi bir sisteme enerji verildiğinde devrede tüketici eleman olarak bağlanmış lambanın flamanlarından bir akım geçer, Devrede enerji kaynağına yakın olan v1 ve uzak olan v2 voltmetrelerinin ölçtükleri değerlere bakıldığında, V2 değerinin V1 değerinden daha düşük olduğu görülecektir. Bu ölçümlerin sağlamasını yakmak adına, devredeki enerji kaynağı değiştirilmeden veya arttırılmadan, lamba yerine daha çok akım çeken bir devre elemanı bağlandığında, V2 Voltmetresenin gösterdiği değerlerin daha da düştüğü görülecektir.
İletim dağıtım hatlarında oluşan bu durumu genellersek, her iletkenin bir özgül direnci vardır. Bu iletken telden bir akım geçirilecek olursa, telin üzerinde, özgül direnci ve geçen akımın karesi ( I2 x R ) ile orantılı ısı olarak görülen bir enerji kaybı oluşur. Isı olarak ortaya çıkan bu enerji kayıpları iletim dağıtım hatlarında istenmeyen bir durumdur. Gerilim düşümü hesabı, Kaynak geriliminden, alıcı üzerinde ölçülen gerilim çıkarılarak yapılabilir.
Gerilim Düşümü Hesabı ; Gerilim düşümü hesabı için kullanılan formülleri ve açıklayıcı olması açısından verilmiş örneği aşağıdaki tablodan inceleyebiliriz.
gerilim düşümü

gerilim düşümü formülü

Gerilim Düşümü Sınırları ; Gerilim düşümü sırınlaması kullanılan kablo kesiti ve linye uzunuluğu ile alakalıdır. Aydınlatma ve besleme devrelerinde uygun görülen % gerilim düşümü, çalışma geriliminin % 1,5 i kadardır. Besleme gerilimi 380V ise uygun görülen gerilim düşümü, 380V x 3/100 dür.Hesaplamalar sonunda bu yüzde değerlerinden daha fazla bir değer çıkıyorsa kablo kesiti arttırılmalıdır.
Elektrik İç Tesisat Yönetmeliğinin, İç Tesisatlarda Kullanılacak Olan Hatlar İçin Uygun Gördüğü Gerilim Düşümleri Şöyledir ;
  • Yapı bağlantı kutuları ile sayaçlar arasında gerilim düşümü : %5
  • Aydınlatma tesisatları için, en uzun linye ya da en yüklü linyenin linye sigortası ile sayaç arasında gerilim düşümü : %1,5
  • Kuvvet tesisatları için, en yüklü ya da en uzun linye sigortası ile sayaç arasında gerilim düşümü : %3
  • Yapı ya da Yapı kümesi ( Bina ya da binalar ) 'ın beslemesi için trafo kullanıldıysa, trafo ile yapının bağlantı kutusu arasında gerilim düşümü : %5

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

3 yorum to ''Gerilim Düşümü Nedir | Gerilim Düşümü Hesabı | Gerilim Düşümü Hesabı Formülü"

YORUM EKLE

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.