Dahlender Motor Bağlantı Şeması | Dahlender Motor Hakkında Herşey

By Unknown - 11.12.2015 1 Yorum
Dahlender Motor Nedir ; Stator sargıları için u-v-w  ve x-y-z uçlarının dışında, sargıların ortalarından uçlar alınarak, bağlantı işlemleri yapılmış ve çift devir sayısı elde edilmiş bağlantı şekline Dahlender bağlantı ismi verilir. Dahlender motor bağlantısı, esasında her fazı iki gruba ayırdıktan sonra seri ve paralel bağlantı uygulanması şeklindedir. Stator faz sargıları 2 gruba ayrılmış olan bir asenkron motorun, üçgen bağlı olarak normal çalıştığını varsayarsak, aşağıdaki şemada görüleceği üzere ; 3 fazlı stator sargıları her faz için iki grup oluşturulduktan sonra üçgen bağlantının köşelerinden U1 - V1 - W1 uçları alınmış, aynı sargıların orta noktalarından ise U2 - V2 - W2 uçları alınmıştır. Çıkarılan bu altı adet sargı ucu, asenkron motorun klemens tablosuna bağlanacaktır.
Dahlender Motor Bağlantı Şeması ( Üçgen  Düşük Devir)
Yukarıdaki dahlender motor bağlantı şemasında gruplara bölünmüş fazlarda, birinci faz bobini gruplarından geçen akımın yönü u1 den x1'e doğru, u2 den x2'ye doğru dur. 
Dahlender motor bağlantı şeması ( Yıldız Yüksek Devir )
Seri üçgen bağlantıdan, yıldız paralel bağlantıya geçilme durumunda, herhangi bir faz sargısındaki ikiye ayrılmış grupta birinde akım yönü sabit iken diğerinde akımın yönü değişmektedir. Bu durum bobinlerin oluşturduğu kutup sayısının yarı yarıya düşmesine sebep olur. Bu durum aynı zamanda devir sayısının iki kat artması anlamına gelmektedir. Çünki ; Asenkron motorlarda kutup ve devir sayısı ters orantılıdır. 

Yukarıdaki şemalarda, motor klemensine gelen 6 adet ucun 4 kutup ve 2 kutup bağlantısı sembolize edilmektedir. Klemens tablosundaki bu bağlantı düzeneklerini sağlayacak olan kumandalı şalterin, yıldız üçgen şalterine benzediği görülmektedir. Örneklersek ; Şalter 1. kademede çalışırken R-S-T fazlarını motorun U1 - V1 - W1  uçlarına uygular ve motorun düşük devirde çalışmasını sağlar. Şalter 2. konuma alındığında ise, U1 - V1 - W1 uçları kısa devre olur ve R-S-T fazları motorun U2 - V2 - W2 uçlarınada uygulanarak motor yüksek devirde çalışmaya geçer.
dahlender motor nedir
Dahlender Motor Yol Verme Şeması
Dahlender motorların düşük ve yüksek devirlerde çalışma durumlarında, devir yönlerinin aynı olması gerekir. Aksi bir durumda motor aşırı akım çekeceğinden sigorta atar ya da aşırı akım koruma rölesi devreye girerek motoru devreden alır. yıldız- ücgen bağlantı mantığı ile dahlender motorlarda ilk olarak düşük devirde çalıştırılır ve devrini aldıktan sonra yüksek devir' e geçirilir.



ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

1 yorum to ''Dahlender Motor Bağlantı Şeması | Dahlender Motor Hakkında Herşey"

YORUM EKLE

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.