Uzaktan Kumanda ile Avize, Lamba, Soba vb. Çalıştırmak

By Unknown - 28.12.2015 6 Yorum
cata avize kumandasi devre semasi
Control Switch ; Bu yazımızda piyasada avize kumandası, aydınlatma kumandası, cata gibi isimlerle anılan Control Switch ( Kontrol anahtarı ) ile yapılabilecek devreler ve çalıştırılabilecek alıcılarla ilgili inceleme yapacağız. Bu kontrol anahtarlarını 3 kademeden, 12 kademeye kadar piyasadan temin etmek mümkün. Üstelik maliyetleride oldukça düşük. 3 Kademeli bir Control Switch'i piyasada 15 ile 25TL arası bulmanız mümkün. Genel olarak aydınlatma sistemlerinde kullanılan Control Switch elemanları, eksik ya da yanlış çekilmiş bir aydınlatma sisteminde ya da daha şık bir görüntü ve konfor açısından avizelerde, elektrikli sobalarda veya motor vb. alıcılarda kullanılabilir. Bir veya birden fazla devreyi kontrol edebileceğiniz uzaktan kumanda ile koltuğunuzdan ya da yatağınızdan hiç kalkmadan elektrikli sobanızı yakıp ya da söndürebilirsiniz. 
Control Switch Cata
Control Switch
Uzaktan kumanda elemanımızı piyasada, elektronik dükkanlarında, avize ve aydınlatma malzemeleri satan dükkanlarda bulmanız mümkündür. Girişlerine 220V AC ( Alternatif Akım ) bağlanarak beslenen control switch'ler çıkış uçlarının kademe sayısına göre alıcıya bağlanması ile devreye girerler. Tıpkı bir televizyon kumandası gibi oturduğunuz yerden bağlı oldukları devreyi kontrol etme imkanı sunan control switch, üzerinde bulunan farklı renklerdeki kablo çıkışları ile beslenmek istenen devreye bağlanır. Control switchlerin, uzaktan kumandalarının çekim mesafeleri marka ve modele göre değişmekle beraber, üzerinde 1cm gibi bir uzunlukta bulunan antenleri uzatıldığında 50 ile 80 metre arası mesafelere kadar çekimi mümkün olabilmektedir.



Control Switch ( Kontrol Anahtarı ) Uzaktan Kumanda ile Lamba Yakmak; 
cata kumanda baglantisi
Control Switch Temel Bağlantı Şeması
Cihazın bağlantıları profesyonel bir elektrik ustası için basit olsada, bu işi amatörce kendi evinde uygulamak ya da sıfırdan öğrenmekte bir o kadar basit. Cihazın bağlantı uçlarının renk kodları ile ayrılmış olması, kablolamanın önceden yapılmış olması, cihaz üzerinde renk kodlarına göre hangi kablolnun nereye bağlanacağının gösterilmiş olması gibi bir çok pratik yanı bulunmakta. Sağ taraftaki bağlantı şeması, cihazın üzerinde göreceğiniz temel bağlantı şeması ile aynıdır. Model ve markaya göre semboller farklı olsada hemen hemen hepsi aynı mantıkla çalışmaktadır. Temel bağlantı şemasında renk kodları ve sembollerle anlatılanlar, Siyah renkli giriş nötr ucu ve Yine siyah renkli çıkış nötr ucu olmak üzere, kırmızı renk ile faz ucu ve lambalara ya da farklı alıcılara kontaktör yardımı ile bağlanabilecek olan diğer renk kodları gösterilmiştir. Yukarıdaki şemayı biraz daha basite indirmek için ;
cata uzaktan kumanda baglanti semasi
Control Switch ile Bir Lamba Devre Şeması
Bakınız soldaki devre şemasında renk kodlarına uyularak, Cihazın siyah nötr ucu bağlanmış ve faz ucu kırmızı renk kodu ile belirtilerek bağlantı yapılmıştır. Yine Yeşil renki çıkış ucu bir adet lambanın klemens girişine bağlanarak, lambanın diğer klemensinden control switch'in nötr ucuna dönülmüştür. Control switchler her ne kadar uzaktan kumanda ile aydınlatma devreleri için kullanılsada Bunu biraz harmanlayarak motor, ya da soba benzeri cihazlar çalıştırmak için kullanabiliriz. Tabii tekrarlamakta fayda var. Çekecekleri akım değerleri yüksek olan alıcılarda ( Soba, motor vb. ) kontaktör kullanmak şart. Bunu örnek bir şema ile anlatmaya çalışırsak ; 
Çalışması : Cihazın bağlantı gövdesi haricinde, yanında satın aldığınız uzaktan kumanda, satın aldığınız control switch 'in kademe sayısına göre üzerinde tuşlar bulunduracaktır.  Örneğin 3 kademeli bir kumanda ise üzerinde A - B - C ve ON-OFF gibi dört adet tuş bulunur. Bu tuşlar sırası ile : cihaz üzerindeki renk kodları ile gösterilen devreleri açıp kapattığı gibi ON-OFF düğmesi, cihaza bağlı olan tüm devreleri aynı anda açıp kapatabilir.

Cata uzaktan kumanda bağlantısı
Uzaktan Kumanda ile Avize, Soba Vb Aletleri Çalıştırma Devresi


Üstteki şemada  dikdörtgen şekil içerisinde gösterilen alıcı kısmına, aklınıza gelebilecek her türlü monofaze ya da trifaze alıcıyı bağlayarak uzaktan kumanda ile çalıştırıp durdurabilirsiniz. Tabii uygun kontaktörü seçerek ve trifaze sistemlerde kontaktör için 3 adet açık kontak ve güvenlik önlemlerinide almak şartıyla. Devrede seçilecek sigorta ve kontaktör değerleri alıcınıza göre değişecektir. Uzaktan Kumanda ile Lamba, Soba, Motor vb. Çalıştırma devre şemasında, kontrol anahtarına şebeke üzerinden renk kodlarına uyularak faz ve nötr bağlantısı yapılmış, yeşil renkli çıkış ucu ( Çizimde net olması için sürekli yeşil tercih edilmiştir ) ile kontaktör beslemesi verilmiş ve kontaktör çıkışı kontrol anahtarının nötr dönüşüne gidilmiştir. Güç devresinde  Kontaktörün normalde açık kontağı üzerinden alıcıya fazı verilerek alıcı için Nötr hattı şebeke girişinden alınmıştır. Bu durumda Control switch'in uzaktan kumandasına basıldığında alıcı çalışacak ve tekrar basıldığında duracaktır.

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

6 yorum to ''Uzaktan Kumanda ile Avize, Lamba, Soba vb. Çalıştırmak"

YORUM EKLE
  1. Soba için sigortalara ve kontaktörlere dikkat edilmeli, elektrikçinin işini bilmyen kendi yapmaya kalkmasın

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız. Bu devreyi bir ustaya kurdurmak daha mantıklı. Zaten makelede önlem alınması konusunda uyarılarımızda oldu. Yorumunuz için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. bu devreyi kullanarak başka neleri çalıştırabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen hayal gücünüze kalmış. Kontaktör vb. devre elemanlarının yardımı ile dilediğiniz şekilde kumanda edebilirsiniz.

      Sil
  4. dezavantajı elektrik kesilip tekrar geldiğinde lambalar tekrar yanıyor. yani hsonu cumadan kapattınız dukkanı elektrik kesildi. pazartesi geldiniz ışıklar yanıyor. Bunuda şu şekilde çözdüm ben defalarca denedim %95 gibi bi oranda olumlu. kapatma tuşuna 3 sn boyunca basıp elektriği kestim ve tekrar verince lambalar yanmadı. bunu 3 yollu kumandanın 1 ve 2. bacağında denedim oldu ama 1. girişte hiç olmadı. sizde deneyip ona göre monte ediniz...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.