Ohm Metre ile Direnç Ölçümü
direnc
Direnç ; Elektronların iletken üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya hareketine karşı iletkenin bu harekete gösterdiği tepkiye Direnç denir.
             Dirençlerin hammaddesi seramiktir. Bunun sebebi seramiklerin elektrik akımına gösterdikleri güclü direniş ( direnç ) tir. 
Direncin birimi Ohm dur. Ve R ya da r harfi ile sembolize edilir.  Ohm , '' Ω '' sembolü ile ifade edilir.

Ohm Metre ile Direnç Ölçümü ; Elektrik devrelerinde direnç ölçümü yapılmadan önce mutlak suretle enerji kesilmeli ve ölçüm yapılmalıdır.
Ohm metre ile yapılacak direnç ölçümünde ohm metre dirence paralel olarak bağlanır. Ve ölçüm işlemi uygulanır. Tabii bunların yanı sıra devreden sökülemeyecek olan dirençleride ölçmemiz gerekebilir. Bu ölçümleri ohm kanuna göre yapabiliriz. Ohm metre ile yapılan ölçümlere direkt ölçüm, devreden sökülmeden ohm kanunu ile yapılan direnç hesaplamalarına Endirekt ölçüm diyebiliriz. 

Ohm üçgeni
Ohm kanunu Üçgeni ile hesaplama yöntemi ;Yandaki üçgende akım , gerilim  ve direnç üçlüsü arasındaki bağıntı ifade edilmektedir. Bu üçgenin kullanılabilmesi için hesaplanacak olan birimin üzerini parmağımızla kapattığımızda geriye kalan ikili arasındaki bağıntı bizi doğru sonuca götürecektir.
Örnek ; U yani devre gerilimini hesaplamak istediğimizde , parmağımızla üçgendeki U harfinin üzerini kapattığımızı varsayalım. Bu durumda U = I x R olacaktır. Ya da I yani Amper i merak ettigimizde ; I = U / R olacaktır.
Ohm Kanunu  (Yandaki üçgene göre ) ; 
  • U = I x R
  • I  = U / R
  • R = U / I                     dir.

                                                          

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Ohm Metre Nedir | Ohm Metre ile Direnç Nasıl Ölçülür | Direnç Nasıl Ölçülür "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.