Optokuplör Nedir ? | Optokuplör Devreleri | Tüm Detaylar...

By Unknown - 15.04.2016 2 Yorum
Optokuplör hakkında tüm detaylar
Optokuplör ( Optocoupler ) Nedir : Optokuplör, optik yalıtıcı olarak da isimlendirilen ve aynı devrenin iki farklı akım ve gerilim değerine sahip bölümlerini birbirinden fiziksel olarak ayrı tutmak için kullanılan devre elemanıdır. Örneğin ; 220 V ve 24 V'luk gerilimlerin bir arada kullanıldığı devrelerde, optokuplör yardımı ile iki gerilim birbirinden yalıtılır ve devrenin sorunsuz çalışması sağlanır. Optokuplör ( Optocoupler ) devrelerine geçmeden önce yapılarını, çalışma prensiplerini ve çeşitlerini birlikte inceleyelim. 

Optokuplör Yapısı:

Optokuplörlerin içlerinde infared diyot ( LED ) ve onun tam karşısına konumlandırılmış bir foto transistör, foto tristör, foto triyak ya da fotodiyot bulunmaktadır. Yapısındaki malzemelerden de anlaşılacağı üzere ışık takibi ilkesine göre çalışırlar. Bu durumu çalışma prensibi başlığı altında daha detaylı inceleyeceğiz.
optokuplör iç yapısı
Örnek Bir Optokuplör ve İç Yapısı

Optokuplör Çalışma Prensibi : 

Optokuplör kelimesi, optik kuplaj anlamına gelmektedir. Optokuplörler, bağlı oldukları elektriksel sistemlerde iki farklı gerilim katını birbirinden yalıtmak amacı ile kullanılırlar. Bu işlemi gerçekleştirirken katlar arasındaki sinyal alışverişininde kesilmemesi gerekmektedir. Yani katlar birbirinden fiziksel olarak ayrıştırılır ama aradaki iletişim optik ya da manyetik olarak sürer. Burada amaç, katlardan herhangi birindeki fazla akım ya da gerilim unsurlarından diğer kat ya da katları yalıtmak ve korumaktır. Peki bu işlevi optokuplörler nasıl gerçekleştirir ? Yukarıda da söz ettiğimiz gibi optokuplörler yapılarında bir adet led diyot ve onun yaydığı ışık ile iletime geçen bir foto devre elemanı bulundururlar. Led diyot ışık yaymak üzere doğru polarize edildiğinde ve iletime geçtiğinde, tam karşısında konumlandırılmış olan foto devre elemanı ( Foto transistör, foto triyak, foto tristör vb.) ışığı algılar ve iletime geçer ya da ışık sönerse algılayıcı foto eleman yalıtıma geçer.
optokuplör sembolü
Optokuplör Sembolü
Not : Optokuplör elemanının devre çizimlerinde kullanılan sembolü yukarıdaki gibidir.

Optokuplör Sağlamlık Kontrolü : 

Optokuplör devre elemanının sağlamlık kontrolünün yapılabilmesi için o elemana ait olan ürün kataloğu ve iç bağlantı şemasının temin edilmesi ya da optokuplör bacaklarının tek tek bilinmesi gerekmektedir. Sonrasında leddiyot'un doğru polarize edilerek iletime geçirilmesi ve ölçü aleti ile algılayıcı foto elemanın iletime geçip geçmediği kontrol edilmelidir. Led diyot iletim durumda ve algılayı eleman da iletimde ise optokuplörün sağlam olduğu anlaşılır.

Optokuplör Çeşitleri ve Kullanım Alanları : 

Daha önce optokuplörlerin elektriksel bir sistemde farklı gerilim değerlerine sahip iki devre katını birbirinden yalıtmak amacı ile kullanıldığına değinmiştik. Yani optokuplörler, çok düşük gerilim ve akım değerleri ile çalışan bir tetikleme devresini, yüksek voltaj ve akım değerlerindeki bir güç devresine bağlamak ve kumanda etmek için kullanılırlar. Bu sayede düşük güçteki kumanda devresi yüksek akım ve gerilim değerlerinden izole edilmiş olur. 
Optokuplör  ( Optocoupler ) devre elemanı, 2000-5000 V gibi yüksek gerilimlere dayanabilecek şekilde tasarlandıklarından tüm sistemlerde rahatlıkla kullanılabilirler.

Optokuplör Çeşitleri : 

==> Transistör Optokuplör
==> Diyot Optokuplör 
==> SCR Optokuplör
==> Triak Optokuplör
==> Dirençli Optokuplör
==> Tristör Optokuplör

Optokuplör Devreleri :

Bu başlık altında örnek olarak çizilmiş bazı optokuplörlü devrelere yer vereceğiz. 

optokuplör devre örnekleri


Optokuplör | Motor ve Röle Kontrol Devresi:
Optokuplör - motor ve röle kontrol devresi
Optokuplör | Fototransistör - Motor ve Röle Kontrol
Optokuplör Alarm Devresi:
Optokuplör alarm devresi
Optokuplör Alarm Devresi



ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

2 yorum to ''Optokuplör Nedir ? | Optokuplör Devreleri | Tüm Detaylar..."

YORUM EKLE
  1. Optocupler ile ilgili çalımalarınız için elinize sağlık.Detaylı bir açıklama olmuş....

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.