modüler ölçüm hücre bağlantıları
Modüler hücreler, 1 - 36kV orta gerilim sistemlerinde kullanılmak üzere OG dağıtım merkezlerinde, beton ya da sac köşklere göre dizayn edilmiş ve enerji sürekliliğini sağlamak adına IEC standartlarına uygun olarak fabrikalarda hazır olarak üretilen tesislerdir. Orta gerilim hücreleri giriş hücresi, ölçüm hücresi ve çıkış hücresi olmak üzere üç hücreden oluşurlar. Modüler hücrelerde yapı ve tip çeşitliliği sayesinde, işletme ihtiyacına göre sonradan hücre eklemek ve iptal etmek mümkündür. OG Modüler Ölçüm hücrelerinde, hücreye giren OG ( Orta Gerilim ), fazlar arasındaki denge durumu, sistem tarafından çekilen akım değerleri, frekansın, gözlemlenmesi mümkündür. 

Bir önceki yazımızda metal muhafazlı modüler giriş hücrelerinin bağlantılarını, yapılarını, bara, topraklama, modüler hücreleri devreye alma vb. konuları incelemiştik.  Bu yazımızda , metal muhafazalı modüler ölçüm hücrelerini inceleyeceğiz. 
Modüler Hücre Yapıları : Modüler hücreler, güvenlik düzeyini en üst seviyede tutarak, muayene ve bakım gibi işlemlerin, faz sırası kontrolü, topraklama vb. işlemlerin kolaylıkla yapılabilmesini sağlar.
Modüler ölçüm hücresi
Modüler Ölçüm Hücresi
Modüler ölçüm hücreleri, ayırıcı, yük ayırıcısı, akım transformatörleri, gerilim transformatörleri gibi ana devre ile sayaçlar, röleler, gerilim ve akım göstergeleri, kumanda butonları gibi yardımcı devre elemanlarını bir arada barındıran sistemdir. Saydığımız bu ana devre ve yardımcı devre elemanlarının tamamı fabrikalarda gerekli güvenlik ve sağlamlık kontrolleri yapılarak imal edilirler. Hücre ön kısımda, hareketli olan devre elemanlarının konumları hakkında bilgi veren bir panel bulunur.


Bunlarda İlginizi Çekebilir: 


Metal Muhafazalı Hücrelerinin Bölümleri :

  1. Anahtarlama bölümü; Bu bölümde SF6 gazlı ayırıc ya da SF6 gazlı yük ayırıcısı bulunur. Sistem emniyetini arttırmak için ayırıcılar, SF6 gazı ile dolu bir muhafaza içerisindedir. 
  2. Bara Bölümü; Hücrelerin üst kısmında bulunan bu bölüm de yan yana dizilen hücreler için bara bağlantıları yapılır. 
  3. Kablo bağlantı bölümü; OG kablolarının girdiği bölümdür.
  4. İşletme mekanizması ve kilitlemeler bölümü; Cihazlar arasında bulunan elektromekanik ya da mekanik kilitlemeler, ayırıcı ve yük ayırıcısı mekanizmalarını barındırır.
  5. AG ( Alçak gerilim ) Bölümü; Sigortaları, bağlantı terminallerini, sinyal lambalarını,ölçü aletlerini vb cihazları barındırır.

iç yapısı
Modüler Ölçüm Hücresi İç Yapısı


modüler ölçüm hücresi tek hat şeması
Modüler Ölçüm Hücresi Tek Hat Şeması
Modüler ölçüm hücresi iç yapısı
Modüler Ölçüm Hücresi İç Yapısı

SF6 gazlı ve vakumlu anahtarlama elemanları ile donatılmış arabalı, hava yalıtımlı, çekmeceli, metal kaplamalı yapıdaki metal kaplamalı hücreler, kablo bağlantı odası, bara odası, kesici odası ve Alçak gerilim ( AG ) bölümlerinden oluşurlar. 
Kullanılan Elemanlar : 
  • Baralar
  • SF6 Gazlı Yük Ayırıcısı
  • Topraklama Ayırıcısı
  • AG ( Alçak gerilim ) kesiciler
  • Aktif - Reaktif ( Kombi Sayaç )
Aktif ve Reaktif ( Kombi ) Sayaç ; Sistemde harcanan aktif-reaktif enerjiyi ölçen dijital saat, modüler ölçüm hücresinin üst kısmında yer alır. Aktif reaktif sayaçlar aşağıdaki özellikleri taşımak durumundadır. ;
  1. Ts-461 - Ts 786 ( Standart )
  2. IEC 60521 - IEC 60145  ( Standart )
  3. Doğruluk sınıfı : 1
  4. Kaydedici basamak sayısı : 5
  5. Ters dönmeyi önleme mekanizması
  6. Aktif sayaç için 15 dk. integrasyon periyotlu maximum demand göstergesi bulunmalı
  7. 3 fazlı, 2 ölçü aletli, 3 telli

  • Yardımcı röle
  • Butonlar
  • Og Sigortalar
OG Sigortalar : Kısa devre ya da ani aşırı akım durumunda orta gerilim sigortaları, arızayı kesmekte kullanılırlar. Modüler hücre ve transformatörlerin koruma işlemini Og sigortalar ve yük ayırıcıları birlikte üstlenirler. 
Orta gerilim sigortaları
OG Sigortalar

Bağlantı Şemaları

OG modüler hücrelerin bağlantı şemaları, üretici firmalar tarafından ürün ile beraber gönderilir. 
Kombi sayaç bağlantı şeması
Kombi Sayaç Bağlantı Şeması
Metal Muhafazalı Modüler Ölçüm Hücresi Bağlantıları : Orta gerilim modüler hücrelerde bağlantılar hücre tiplerine göre değişiklik göstermektedir. 
Örnek: clad hücrelerde bağlantılar, baralar bölümü ve kablo bağlantı odasında yapılırken, kompakt tipteki hücrelere ayrı ayrı og kablo bağlantısı yapılır.

Ölçüm hücrelerinde giriş-çıkış bağlantı noktalarının özellikleri: 

  • Baralar, üstten ve yan taraftan montaj edilebilir. Ya da Ag bölümünden, ön panel kapağının sökülmesi ile ön taraftan eklenebilir.
  • Ölçüm hücresi kapakları, topraklayıcılar ile mekanik kilitlemeye sahiptir ve sadece topraklayıcılar devredeyken açılabilir.
  • Kullanılacak olan hücre, og kablo bağlantısı içeriyor ise, kablolar hücrenin alt kısmında bulunan kablo giriş bölümünden, topraklama ayırıcısının alt kısmında bulunan bağlantı terminallerine bağlanır.
  • Hücre içerisindeki bağlantılar üretici tarafından yapılmış olarak ürün gönderilir. Operatörlere kalan ise, hücrenin zemine ve diğer hücrelere bağlantılarını tamamlamaktır.
  • Opertatör OG kablo başlıklarını hazırlamak ( OG Kablo Başlığı Nasıl Yapılır ? Videoyu izlemek için BURAYA tıklayın ), hazırlanan kabloyu hücreye girmek, ana baralar ve topraklama baralarının bağlantılarını yapmaktan da mesuldur.

Modüler ölçüm hücresi bağlantı şeması
Modüler Ölçüm Hücresi Bağlantısı
Ölçüm Hücresi Topraklaması : Topraklama, modüler hücrelerde bakım işlemleri esnasında güvenliği sağlamak amacıyla, erişilebilen ana devre elemanlarının şaseleri ve topraklanması gereken kısımların doğrudan hücre içerisinde bulunan topraklama baralarına bağlanması şeklinde yapılır. Her hücreye ait topraklama baraları, hücre ön kısmında görülecek şekilde dizayn edilmiştir. Ve hücrelerin yan yana tesisleri durumunda civatalar yardımı ile ön kısımdan birbirlerine bağlanırlar. Hücre içerisinde, toprak ayırıcılarının bıçakları, og kablolarının topraklama iletkenleri, ayırıcı ve yük ayırıcılarının şaseleri ve hücre bölmeleri topraklama iletkeni ile birbirine topraklanarak topraklama işlemi bu bölümler ana toprak barası ile sistem toprağına bağlantılandırıldığında son bulur.

Ölçüm Hücresini Devreye Alma : Ölçüm hücrelerinde devreye alma ve devreden çıkarmada; topraklama ayırıcısı ve yük ayırıcısı manevralarında metal bir levye kullanılır.
Yük ayırıcısı ve topraklama ayırıcısı manevra yönleri
Yük Ayırıcısı ve Topraklama Ayırıcısı için Levye Manevra Yönleri
İşlem Basamaklar:
  1. Topraklama ayırıcısı açılır.
  2. Yük ayırıcısı üzerindeki anahtar açılır, 
  3. uzaktan kumanda kilidi çözülür.
  4. Yük ayırıcısı kapatılır.
Ölçüm Hücresinin Devreden Çıkarılması :
  1. Yük ayırıcısı açılır.
  2. Yük ayırıcısı üzerindeki anahtar kilitlenir.
  3. Uzaktan kumanda kilidi kapatılır.
  4. Topraklama ayırıcısı kapatılır.
  5. Anahtar yük ayırıcısı üzerinden alınır ve kapağa takılır
  6. Kapak kilidi açılarak hücreye ulaşılabilir.

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " OG Modüler Ölçüm Hücreleri | Bağlantıları, Devreye Alma, Yapıları ve Tüm Detaylar "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.