orta gerilim modüler hücre bağlantıları
Orta gerilim ( OG ) Modüler hücreleri, 1 - 36kV arası OG dağıtım sistemlerinde kullanılmak üzere, beton - sac köşklere (OG dağıtım odaları )'na göre dizayn edilir. OG modüler hücreler, enerji sürekliliği ve maksimum güvenlik düzeyinde çalışma ortamı yaratmak için fabrikalarda hazır olarak üretilir. Bu hücreler; OG giriş hücreleri, OG Ölçü hücreleri ve OG çıkış hücreleri olarak üç gruba ayrılır. Sistemdeki modüler yapı ve tip çeşitliliği sayesinde sonradan doğabilecek ihtiyaçlara göre hücre iptali ya da hücre ilavesinin mümkün olması, aynı boyutlarda farklı işlevler gören hücreler ile değiştirilebilmeleri ve aralarında bulunan güç bağlantılarının esnek baralar yolu ile yapılması zemin oturması, deprem, toprak kayması gibi durumlardan sistem sürekliliğinin etkilenmemesine ( Kesintiye gitmemesine ) olanak sağlar. 
İlginizi Çekebilir :  OG Modüler Hücre yapıları, çeşitleri ve daha fazlası
                                         OG Kablo Başlığı Nasıl Hazırlanır  ? ( Video )

Orta gerilim modüler hücre sisteminde, kanallara döşenecek olan OG ( Orta gerilim ) kablolarının bükülme yarıçapları kablo kesitine göre değişiklik gösterir. Aşağıdaki gösterge tablosunda kablo kesitine göre bükülme yarıçapları verilmiştir. Bu tablo üzerinde kablo kesiti bulunarak, bükülme yarıçapı belirlenebilir ve buna göre işlem yapılabilir.
Og modüler hücrelerde kullanılan kabloların yarıçapları
OG Modüler Hücrelerde Kullanılan Kablolar için Bükülme Yarıçapları
OG Kablolarını Barındıracak Kanalların Özellikleri : Modüler hücrelerde, 36kV  OG kablolarının tek damarlı kablo olması gerekir. Hücrelerin monte edilecekleri kanallar aşağıdaki hücre yerleşim planına uygun hazırlanmalı ve kanal derinliği kullanılabilecek en yüksek kesitteki kablo göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Kanal genişlikleri için  planda görüleceği üzere standart 1000 mm tercih edilmelidir. 
kablo kanalı özellikleri
Modüler hücreler için Kanal ölçüleri



Modüler Hücrelerde Giriş Kabloları Bağlantıları

Şebeke kabloları için bağlantı terminalleri, topraklama ayırıcısının altında bulunur. Bu bölümde hücre tipine bağlı olarak anahtarlama elemanı için ayırıcı ya da yük ayırıcısı kullanılır. Tek damarlı Orta Gerilim kabloları, tip testleri tamamlanan, uygun kesitlerdeki dahili kablo başlıkları ile bağlantı baralarına bağlanır. Üç damarlı kablolarda bükülme yarıçaplarının yüksek olması sebebi ile bu kablolar kanal içerisinde damarlara ayrılmalı ve hücre içerisine bu şekilde aktarılmalıdır. Hücre ölçüleri 3 damarlı kabloların doğrudan montajına izin vermez.
Kablo bağlantıları için kullanılacak kablo başlıkları doğru seçilerek ve başlıklar bağlantı noktalarına dik gelecek şekilde bağlandığında fazlar arasındaki gerekli güvenlik sağlanmış olacaktır. Bağlantılar tamamlandıktan sonra başlıkların dış yüzeylerinin topraklanması unutulmamalıdır.
og modüler hücre kabloları xlpe

Giriş Kablolarının Özellikleri :
1. Kablolar tek damarlı ya da çok damarlı olabilir.
2. Kablo başlıkları tek bir üniteden oluşup, geniş bir kablo kesit aralığında kullanılabilir.
3. OG kabloları olarak XLPE kabloları kullanılır.
4. Kablo başlıkları,  monte edilen tek bir ünite ile nem sızdırmazlığını sağlamaktadır.
5. Kablo başlıkları, dış ortam şartlarına, hava koşullarına dayanıklı ısı büzüşmeli bir meteryaldan oluşur.
6. Üretim aşamasında kablo başlıklarının gövdelerinin iç çeperine yapışkan bir madde eklenir. Isı ile büzüştürme aşamasında bu yapışkan akışkan bir hal alarak, kablo başlığının nem sızdırmazlık özelliğini arttırır.



Giriş Kablolarının Bağlanması : 

1. Aşağıdaki şekiller takip edilerek uygulama yapıldığında, Taban saclarına körükler takılır. 1 Numaralı hücre taban sacı hücreye bağlanır.

taban sacları ve körük
Taban Saclarının Yerleştirilmesi ve Körük İşlemi
2. Kablo Başlıklarının Hazırlanması ( Kablo Başlığının Nasıl Hazırlandığı ile İlgili Videoyu İzlemek için   BURAYA   Tıklayın. )
3. Aşağıdaki resimden takip ediniz. 2 numaralı hücre taban sacı yerine koyulur ve hücreye bağlanır. Kablo bağlama kelepçesi takılır.
4. Kablonun topraklaması, topraklama bakırına bağlanır.  
5. Bu işlemler diğer kablolar için de tekrarlanır.
taban sacları ve kelepçe bağlantıları
Taban Sacları ve Kelepçenin Bağlanması



  • Bu işlemler sırasında kablo bağlantısı önce L1 fazı için yani arka taraftan öne doğru gelinerek yapılmalıdır. 
  • Körükler nizami olarak yerleştirilmeli ve hücre kapaklarının kablolar ile teması kesilmelidir.
  • Kabloların toprak bağlantıları mutlak suretle yapılmalıdır.


Modüler hücre kablo bağlantıları
Modüler Hücre Kablo Bağlantısı
Çıkış Baralarının Bağlantıları : 
  1. Baralar, hücreler yan yana sıralanırken yan taraftan ve üst bölümden monte edilebilir.
  2. Alçak gerilim bölümünden monte edilebilir.
  3. Ön taraftaki sabit kapağı sökerek ön taraftan da birbirine bağlanabilir.
Uygulama ; 
  1. Kapak ve kapılara zarar verilmeden hücreler bir araya getirilir.
  2. Hücrelerin üst kapaklarına ait M8 civataları sökülür ve üst kapak saclarını kaldırılır.
  3. Birinci sırada bulunan yük ayırıcılı Giriş - Çıkış hücresi yük ayırıcı izalatörü ve ikinci sırada bulunan yük ayırıcılı ölçüm hücresi izalatörlerinin arasına 1 numaralı bara yerleştirilir.
  4. Bu işlemler her 3 bara için de aynıdır.
    Bara Bölümü
    Bara Bölümü
OG Modüler Giriş Hücresi Topraklama Bağlantıları : Modüler hücrelerde topraklama sistemleri, bakım işlemlerinde güvenliğin sağlanması amacı ile erişilebilen ana devre eleman şaseleri ya da topraklanması gereken ekipmanlar üzerinden doğruca hücre içerisinde bulunan topraklama barasına bağlanır.
Topraklama papuçları ve flexi iletkenler
Hücre Topraklamasında Kullanılan Topraklama Papuçları ve Flexi İletkenler
Modüler hücre topraklama baraları, sistem toprağına bağlıdır. Modüler hücreler içerisinde ;
Toprak ayırıcılarının bıçakları, OG ( Orta Gerilim ) kablolarının toprak iletkenleri, ayırıcı ve yük ayırıcıları gibi elemanların şaseleri ve hücrelerin bölümleri toprak iletkenleri vasıtası ile birbirine bağlanarak ana toprak barasında toplanır. Ana toprak barası, hücrelerin ön tarafında bulunur ve sistem toprağına bağlıdır. 

İlginizi Çekebilir :  OG Modüler Hücre yapıları, çeşitleri ve daha fazlası


                                         OG Kablo Başlığı Nasıl Hazırlanır  ? ( Video )

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " OG Modüler Hücrelerin Bağlantıları Nasıl Yapılır ? "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.