yükseltilmiş döşeme
Elektrik enerjisinin kanallar aracılığı ile tavan ve duvar yerine zeminden ( Mevcut zemin - yer altı -taban) iletimini sağlayan kanal sistemine döşeme altı kanal sistemi denir. 
Döşeme altı kanal sisteminde ilkolarak beton kanal sistemi kullanılmaktayken, günümüzde teknolojinin gelişmesi ile daha farklı  ama kullanışlı bir kanal sistemi kullanılmaktadır. Modern ofis ve teknolojik bina tasarımlarının, maksimum esneklik ölçülerine imkan tanır şekilde yapılması gerekmektedir. Bu şekilde tasarlanan mekânlar, gelecekte oluşabilecek yer ve sistem değişikliklerine kolayca adapte olabilecektir. Döşeme kanal sistemi ile binanın iç kısmının mimari yapısı bozulmamakla beraber çalışma ortamını da daha kullanışlı hâle getirmektedir. Kablo kanal sistemleri, çalışma ortamlarını kablo karışıklarından kurtararak estetik, güvenli ve emniyetli kablo dağıtımını sağlar. İş yerlerindeki çalışma alanlarının değişikliklerine ya da kapasite artışlarına kolaylıkla adapte olur.
 Sisteme ulaşım çok kolaydır. Gelecekteki gereksinimler, kanalların genişliği ve çıkış kutuların esnekliği sayesinde, kolaylıkla karşılanır. Dekorasyona dokunulmadan sistemin kapasitesi artırılır. 
 Kanal sisteminin avantajlarını dikkate aldığımızda planlama kolaylığı, çok sayıda çıkış alınabilme, kolay ve hızlı kablo dağıtımı, kablo dağıtımında esneklik, dekoratif görünüm, kolay ve fonksiyonel kullanım avantajları mevcuttur.


>>> Yapıları ve Yardımcı Gereçleri  <<<

Döşeme altı kanallar, yapılarına göre metal (galvaniz çelik) veya PVC esaslı plastik yapıda olabilirler. Metal kanallar, genellikle döşeme altında iki veya üç gözden oluşan bir yapıda, belli mesafelerde kablo çıkışları olacak şekilde döşenirler. Kablo çıkışlarının yapıldığı kısımlara buat adı verilir. Buatlar ya sadece kablo çıkışı olarak kullanılır ya da kabloların sonlandırılacağı prizlere monte edilebileceği bir yapıda dizayn (tasarım) edilir. Metal kanalların özellikle yarı açık kanalların kullanıldığı bölgeler ise genellikle yükseltilmiş döşeme altları ve alçaltılmış tavan alanlarıdır. Bu bölgelerde zemine veya tavana özel aparatlar ile monte edilerek kullanılırlar.

Döşeme altı ve yükseltilmiş döşeme kablo kanal sistemleri, kablo dağıtımına kuruluş anında ve gelecekte olabilecek değişikliklere çözümler getiren, işletmede anında oluşabilecek ihtiyaçlara zemin oluşturan modüler bir sistemdir. Döşeme altı kanal sistemi, günümüzde elektrik tesisatının döşeneceği her yerde kullanılabilmektedir.Döşeme kanal sistemi, döşeme altı kanal ile yapılmakla beraber, zemin yüzeyinden balık sırtı döşeme kanal sistemi kullanılarak da döşeme işlemi yapılabilir.


>>>  Döşeme altı kanal sisteminde kullanılan yardımcı gereçler  <<< 

Döşeme altı Kablo kanalı, döşeme altı buat ve döşeme altı priz kutusu, sütun ve yükseltilmiş zemin kutusu, çıkış elemanıDağıtım Döşeme Plakası (Yükseltilmiş Döşeme): Yükseltilmiş döşeme, bina betonarme tabanı üzerinde ikinci bir döşeme yüzeyi oluşturur. Aradaki boşluğun mekanik, elektrik, havalandırma tesisatlarına ait boru, kablo ve kanal gibi malzemeleri mekân içerisinde herhangi bir yıkma, yeniden yapma gibi zaman ve para kaybına yol açan inşaat işlerine gerek kalmaksızın istenilen noktaya hızla ulaştırılmasına olanak sağlayan bir yapı malzemesidir. Uygulama alanlarına bağlı olarak gerek statik elektriği deşarj edebilecek kadar iletken ve gerekse tamamı ile yalıtkan yükseltilmiş döşeme sistemi 600x600 mm ya da 600x400 mm ebatlarındaki yüksek yoğunluklu sunta özlü (720–750 kg/m3) ya da kompozitif  paneller ile tamamı galvanize çelik ayarlanabilir ayak ve kuşaktan oluşmaktadır.

 >>> Yükseltilmiş döşeme panelleri uygulama alanlarına göre <<<

  •  Anti-statik pvc
  •  Anti-statik hpl 
  •  Linolyum 
  • Granit ya da seramik 
  • Ahşap ya da parke kaplı olarak üretilmektedir. 

Dağıtım döşeme plakası montaj işleminden önce plaka ayaklarına zemindeki bozuklukları düzeltmek için yapıştırıcı sürülür.( Bu işlem uygulamada genel olarak zeminin kırılarak düzeltilmesi şeklindedir ) Kabloların döşeneceği ve buatın yerleştirileceği plakalar açılır ve döşeme işlemi yapılır. Döşeme Altı Buat ve Döşeme Altı Priz Kutusu: Döşeme altı buatlar, prizlerin monte edildiği kısımdır. Buat kapağı, koruyucu kapak görevi yapar. Uygulamada kolaylık sağlayan bir uygulama çeşididir. Döşeme altı buatlar, zeminle aynı yüksekliktedir. Priz montaj işleminde, priz çıkış kutusu ve priz kasası yükseltme adaptörü kullanılır. Priz kutusu, prizlerin yükseltilmesini sağlar. Döşeme altı kanal sisteminde ayrıca geçiş buatları da kullanılır. Geçiş buatı, yükseltilmiş tabandan kabloların geçmesine imkân verir. Merkezi dağıtım veya bürotik blokların beslenmesinde uygundur.Sütun ve Yükseltilmiş Zemin Kutusu: Sütunlar, çalışma ortamında kolaylık sağlayan zemine dikey olarak oturtulan priz gruplarından oluşan bir yapıya sahiptir. Sütun ve bürotik bloklara girişler balık sırtı kanal, döşeme altı kanal ve döşeme altı boru aracılığı ile sağlanır.
Sütun ve Yükseltilmiş Zemin Kutusu ;  Sütunlar, çalışma ortamında kolaylık sağlayan zemine dikey olarak oturtulan priz gruplarından oluşan bir yapıya sahiptir. Sütun ve bürotik bloklara girişler balık sırtı kanal, döşeme altı kanal ve döşeme altı boru aracılığı ile sağlanır. Sütun ve Yükseltilmiş Zemin Kutusu: Sütunlar, çalışma ortamında kolaylık sağlayan zemine dikey olarak oturtulan priz gruplarından oluşan bir yapıya sahiptir. Sütun ve bürotik bloklara girişler balık sırtı kanal, döşeme altı kanal ve döşeme altı boru aracılığı ile sağlanır.
yükseltilmiş döşeme buatları

Döşeme altı kanallar kullanıldıkları yere göre ;

  •  Balık sırtı kanal 
  •  Döşeme altı kanal (düz tip) 
  •  Döşeme altı kanal (patlamalı tip) 
  • Döşeme altı kanal (pencereli tip) 
  • Yarı açık kanal olarak çeşitleri mevcuttur. 

Döşeme altı kanalların standart boyutlarını göz önüne alırken yüksekliği, kanal genişliği ve boyu dikkate alınır. Kanalların boyutları çok farklılık göstermemekle beraber uygulamada en çok
kullanılan kanal boyutları aşağıdaki gibidir ;
Yüksekliği: 30 – 40 – 60 – 80 mm2 
Kanal göz genişliği: 80 – 400 mm2 (arası)
Boyu: 1500 –  2500 mm2 (arası)
Balıksırtı kanalın boyu 2 m ve boyutu 20x92 mm’dir.
yer altı kanalı
yer altı kanalı


Dikkat Edilecek Hususlar ;


  •   Döşenecek kanalın şu anki ve daha sonraki değişebilecek sistemin ihtiyacını ve gereksinimlerini     karşılayabilecek şekilde dizayn ve döşenmesi gerekmektedir.
  •   Buat ve priz yuvalarının düzgün ve simetrik oturtulması gerekmektedir. 
  •   Kanal döşemesi yapılacak ortamın çalışma şartlarına ve zemin durumuna uygun kalan tercihi         yapılmalıdır.
  •   Kanallar arası ekleme noktalarında özellikle beton altında kalacak alanlar için eklerin herhangi bir     sıvı maddeyi geçirmeyeceğinden ve sağlam eklendiğinden emin olmak gerekmektedir.
  •   Buat, priz kutusu, prizler ( UPS ve ŞEBEKE ) gibi elemanların birbiri ile olan bağlantılarının           sağlam bağlandığına ve doğru monte edildiğine dikkat etmek gerekir.
  •   Zemin üzerinde kalan priz kutusu ve buatın emniyetli ve temizlik esnasında sıvı geçirmeyeceğine   dikkat etmek gerekir.
  •   Özellikle  Metal (galvaniz ) tip kanallarda, kablo çekim işlemlerinde, zayıf akım kabloları ( Data -   telefon vb. ) ve Kuvvetli akım kabloları ( Şebeke - UPS ) birbirine karışmasına ve kabloları           çekerken kanalların sivri köşelerine sürtünme yoluyla zarar görmesine engel olmak gerekir.

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Yeraltı Kanalları | Yeraltı Buatları | Yükseltilmiş Döşeme Altı Kanalları ve Buatları "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.