Voltmetre ile Gerilim Ölçme
Elektrik Voltajı ; Bir su borusundan akan suyu iletkenden geçen akımın hareketine benzetirsek, su borusundan suyun akabilmesi için mutlaka bir basınç gerekecektir. Örneğin bir pompa ile su pompalanmalıdır ki boru içerisinde hareket edebilsin. Örnekte olduğu gibi elektrik akımının hareket edebilmesi için bir basınca yani hareket ettirici bir kuvvete ihtiyaç vardır. Bu kuvvet olmadığı sürece serbest elektronlar hareket edemezler.
Elektronları hareket ettirerek , elektrik akımının akmasını sağlayan kuvvete Voltaj denir. Birimi Volt ' tur V harfi ile sembolize edilir.
Voltmetre ; Elektrik devrelerinde iki nokta arasındaki potansiyel farkı yani Gerilim ölçmek amacıyla tasarlanmış cihazlara voltmetre denir.
İtalyan fizikçi volta tarafından tasarlandığı için ona hitaben voltmetre ismi verilmiştir.
Elektrik devrelerinde paralel olarak bağlanırlar. Voltmetre bobinlerinin direnci ne kadar büyük ise o kadar küçük akımlarla çalışır ve gerilim kaybına sebep olmaz.
Voltmetrenin Devreye Bağlantısı ;
Şemada sembolize edildiği üzere voltmetrenin iki probu devrede paralel olarak bağlanır ve devrede enerji var ise ve voltmetrenin komitatörü doğru birimlere ayarlandıysa devredeki voltaj ekrandan direkt olarak okunacaktır.
ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)
Henüz Yorum Yapılmamış " Voltmetre Nedir | Voltmetre ile gerilim Ölçme | Voltmetre Bağlantı Şeması "
Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.