Atom Nedir | Atomun Yapısı

By Unknown - 18.05.2015 1 Yorum
Atom : Bir elementin bütün kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşına Atom denir. Atom, bölünebilir bir bütündür. Atom, bir çekirdek ve bunun çevresinde dolaşan elektronlardan meydana gelir. Sol üst köşedeki resim, atom yapısını anlatmaktadır. Atomun büyüklüğü yada küçüklüğü elemente bağlı olarak değişiklik göstermez. Buna karşılık olarak çekirdeğin büyüklüğü ile kütlesi doğru orantılı olarak artar ya da azalır. Atom çekirdeğinde  ( + elektrik yüklü protonlar ve elektrik yüklü olmayan nötronlar vardır. Bir atomun çekirdeğinin çevresinde , proton sayısı kadar elektron döner. Bu elektronların her biri  ( - ) elektrik yükü taşırlar. Elektronlar , çekirdek çevresinde belirli bir enerji düzeyinde ve belirli sayıda , maksimum yedi yörünge üzerinde hareket eder. Her yörünge belli sayıda elektron alabilir.
Bir atom en dış yüzeyinde en az bir en çok sekiz elektron bulundurabilir. En dış yüzeylerinde 8 elektron bulundurmakta olan elementler soygazlardır.
Bazı maddelerin atomları elektron vermeye yatkındır. Bu bir atomun dış yörüngesinde  4 ten az elektron varsa maddemiz iletken, 4 ten fazla elektron varsa maddemiz yalıtkan özelliği kazanır. Elektron sabit olarak 4 ise maddemiz yarı iletkendir.  Atomlar yan yana dizildiğinde birbirine bağlanıp kristal yapı oluştururlar. Bu bağlantı dış yörüngedeki valans elektronları ortak olarak kullanarak oluşturulur.  Oluşan bu bağlantıya kovalant bağ ( Covalent bonding ) denmektedir.

















ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

1 yorum to ''Atom Nedir | Atomun Yapısı"

YORUM EKLE
  1. ışık ısı ses,dalgalarının yayılabilmesi atomunun kimyasal yapısı ile bağlantılıdır hızlı yada yavaş. Atomun olmadığı bir ortamda bunların gerçekleşmesi mümkün değil kırılma yaşanacaktır

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.