Kondansatör sağlamlık kontrolü
İki iletken levha arasına di-elektrik adı verilen bir yalıtkan madde konulmasıyla elde edilen, elektrik enerjisini depolamak amacıyla kullanılan devre elemanına Kondansatör denir. C harfi ile sembolize edilir. Birimi Farad ( F ) dır.
Kondansatörler,  devrede güç kaynağının ilk aktif olduğu anda kaynak gerilimine şarj olmaya başlar ve maksimum şarj işlemi tamamlanana kadar kondansatör üzerinden geçici olarak ve giderek azalan bir Ic akımı geçer. Bu Ic akımı maksimum şarj işlemi
tamamlandığında durur.
kondansatörün yapısı
Kondansatör iç yapısı
Kondansatörler, kendi aralarında sabit ve ayarlı kondansatörler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. 
>> Sabit Kondansatörler << ; Sabit kondansatörler, kağıtlı, plastik, mika, seramik, elektrolitik ve smd olmak üzere altı türdedirler.

  • Seramik Kondansatörler ; Seramik kondansatörler, di-elektrik maddesi olarak, titanyum ya da baryum kullanılarak üretilirler.Genel olarak yüksek frekanslı devrelerde baypas kondansatörü olarak kullanılırlar. 
  • Kağıtlı Kondansatörler ; Yalıtkanlık kalitesi arttırılmak amacıyla parafin maddesi emdirilmiş 0,01 mm kalınlığındaki kağıdın her iki yüzüne 0,008 mm kalınlığındaki kalay ya da alüminyum plakalar yapıştırılarak üretilen kondansatör tipidir. Piyasada metalize kağıtlı, yağlı kağıtlı ve kuru kağıtlı türleri bulunabilir.Kapasite değerleri genel olarak 1 nF lle 20 μF arasında olan kağıtlı kondansatörlerin çalışma gerilimleri 100-700V arasıdır.
  • Plastik Kondansatörler ; Plastik tip kondansatörlerde yalıtkan kısımda polipropilen ve polyester, iletken kısımlarında ise alüminyum levhalar kullanılmaktadır. Plastik tip kondansatörlerin kapasite değerleri çok kararlıdır.Kendi kendilerini onarabilir ve yalıtkanlık dirençleri bir hayli yüksektir.
                               Kondansatör çeşitlerikondansatör nedirplastik kondansatör
                              Seramik kondansatör      Kağıt kondansatör     Plastik kondansatör  

  • Mika Kondansatörler ; Di-elektrik maddesi mika dır. yalıtkan sabitleri çok yüksek olan bü türde çok az miktarda kayıp oluşur. Rezonans ve yüksek frekanslı devrelerde kullanılırlar. Bu türün kapasite değerleri 1 pikofarad ile 0,1 mikrofarad arasında değişir. Çalışma gerilimleri ise 100-2500V arası ve tolerans değerleri %2 ile %20 arasındadır.

 
Kondansatör
Mika kondansatörler

  • Elektrolitik Kondansatörler ; Bu kondansatör türüne aynı zamanda kutuplu kondansatörlerde denmektedir. Negatif ve Pozitif kutupları bulunan, alüminyum levhalar arasına asit borik eriyiğinin di-elektrik madde olarak kullanıldığı kondansatörlerdir. Elektrolitik kondansatörlerde negatif uç, kondansatörün dış yüzeyini oluşturan alüminyum plakaya bağlıdır. 
Kondansatör Çeşitleri
Elektrolitik Kondansatör
Elektrolitik kondansatörler, kapasiteleri yüksek ve en sık kullanılan kondansatör tipleridir. Genel olarak, gerilim çoklayıcılar, filtreler, kuplaj ve de-kuplaj devrelerinde tercih edilirler. Yüksek frekans karakteristliklerinin kötü olması, elektrolitik kondansatörlerin yüksek frekanslı devrelerde kullanılmasını engeller. Bu kondansatörlerin üzerinde kapasite değerinin yanı sıra maksimum şarj gerilimide yazmaktadır. Ör :  lμF/50 V gibi.
  • SMD Kondansatörler ; Çok katmanlı elektronik devre kartlarına yüzey temaslı biçimde monte edilmek üzere tasarlanmış kondansatör türleridir. Boyut olarak diğer kondansatör türlerine oranla oldukça küçüktürler.
Kondansatör nedir
SMD kondansatör
>> Ayarlı Kondansatörler << ; Trimer Kondansatör ve Varybl Kondansatör olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
  • Trimer Kondansatör ; Trimer kondansatörlerin kapasite değerleri, tornavida yardımıyla değiştirilebilir. Bu kondansatörler, ayar vidasına bağlı 360 derece dönebilen levhalar yardımıyla kapasite değeri azaltılıp ya da çoğaltılabilirler. Trimer kondansatörler boyut ve kapasite değerlerinin küçük olması nedeniyle Fm ve telsiz devrelerinde tercih edilirler.
    Ayarlanabilir kondansatör
    Trimer Kondansatör
    Varyabl Kondansatör ; Varyabl kondansatör grubu , türkçe kelime anlamıyla değişken manasına gelir. Birbirlerine paralel bağlı çoklu kondansatörlerden meydana gelirler. Bu kondansatör türünün birer plakası sabit iken diğer plakaları mil yardımıyla döndürülebilmekte ve kapasite ayarı değiştirilebilmektedir.
    ayarlanabilir kondansatörler
    Varyabl Kondansatör
Avometre İle Kondansatörün Sağlamlık Kontrolü ; Kondansatörlerin sağlamlık kontrolünü analog avometre ile ohm kademesinde yapabiliriz. Öncelikle kondansatörün iki bacağı kısa devre edilerek deşarj olması sağlanmalıdır. Ardından avometrenin kademe anahtarı ohm kademesine alınmalı ve doğru polarize ile kondansatöre temas edilmelidir. Sağlam bir kondansatörde bu durum sağlandığında avometrenin ibresi önce sağ'a sapacak ve ardından kondansatörün gücüne bağlı olarak yavaş ya da hızlı bir şekilde geri dönecektir. Bu durum büyük güçlü kondansatörler için yavaş, küçük güçlü kondansatörler için hızlı olacaktır.









ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Kondansatör Nedir | Kondansatör Çeşitleri | Kondansatör Nasıl Ölçülür | Kondansatör Sağlamlık Kontrolü "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.