Osiloskop nedir
Osiloskop ; Elektrik ve Elektronik devrelerde farklı şekil ve büyüklüklerde bulunan elektriksel sinyalleri görünür hale getiren ve bu sinyallerin farklı özelliklerini ölçebilmemizi sağlayan cihaza Osiloskop denir. Bu özellikleri görebilme ve ölçebilme özelliklerinden dolayı Osiloskop, elektrik ve özellikle elektronikçiler için vazgeçilmez bir araçtır. Elektronik sistemlerde inceleme yada arıza tespitleri için izlenecek en doğru yol, sistemi oluşturan her alt kademe bloğu için giriş ve çıkış sinyallerini osiloskop yardımı ile görünür hale getirerek incelemede bulunmaktır.Aşağıdaki şekilde osiloskoplar için genel bir görüntü yer almaktadır. Piyasada çeşitli marka ve şekillerde bulunan osiloskopların genel görüntülerinde küçük farklılıklar olasada kontrol düğmeleri ve özellikleri benzerlik gösterirler.


osiloskop kullanımı
Osiloskop

Osiloskop fonksiyonel olarak bize ölçmek istediğimiz voltaj değişiminin zamana bağlı olarak değişen grafiğini verir. 
Osiloskop Nasıl Çalışır ; Osiloskoplar temel olarak bir katot ışınlı tüp ( CRT ) isimli ekran ve bu ekranı sürecek yardımcı elektronik devrelerden oluşur. 
Katot Işınlı Tüp ( CRT ) ; CRT Çalışma Prensibi, Fleman tarafından ısıtılan katotun yaydığı elektronların pozitif gerilime sahip kontrol gri ve anotlar tarafından hızlandırılması ve odaklanması ile ekran yüzeyine çarpması ve bu fosfor kaplı ekran yüzeyinde ışıması prensibine dayanır. Aşağıda şekilde Crt nin yapısı gösterilmiştir.
CRT nedir CRT yapısı
CRT

Osiloskop Kontrol Düğmeleri Ve Ayarları ; 
Ekran ; Osiloskop ekranı çıkış birimi yani ölçüm ve testlerin değerlerini, eğrilerini,grafiklerini görebildiğimiz parçası olması sebebi ile önemlidir. Genel olarak her biri 1cm den oluşan karelere bölünmüş durumdadır. Osiloskop ekranında dikey eksen voltaj değerlerini, yatay eksen ise zaman değerini ifade etmektedir.
osiloskop ayarları osiloskop ekranı
Osiloskop Ekranı
Time | Div ; Ön panelde bulunan Time |Div , bir kontrol düğmesidir. Bu kontrol düğmesinin görevi, yatay saptırıcılara uygulanan testere dişi ( Time base ) sinyalinin periyodunu kontrol etmektir. Aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere Time | Div üzerinde zaman periyodları ; Saniye - mili saniye ve mikro saniye bulunmaktadır.Bu durumu özetlersek, kademe anahtarı hangi zaman kademesinde ise ekran üzerindeki kareler bu değer üzerinden hesaba koyulur.Time | Div üzerinde görünen ve CAL diye isimlendirilen kısım ise Time |Div anahtarının kalibirasyon ayarının yapıldığı kısımdır. Bazı durumlarda ölçülen değerin sağlamlık testini yapmak gibi algılayabiliriz bunu. Örneklersek ; Değerlerinden emin olunan bir kaynak osiloskop'a bağlanır ve bilinen değerler ekrandan okunana dek kalibirasyon ayarlı ile ayarlama yapılır.Ve bu ayar sabit bırakılarak incelemelerde kullanılır.
Osiloskop kurulumu Time Div ayarı
Time | Div
Volt | Div ; Bu kademe anahtarının görevi ölçmek istenen sinyali farklı oranlarda arttırarak ya da azaltarak dikey saptırıcılara uygulamaktır. Bu durumda ekran üzerindeki her dikey kare bu anahtar konumuyla ilişkilidir. Yukarıda ekran resmi üzerinde dikkat edilirse iki adet olduğu görülecektir. Bu durumun sebebi osiloskop'un iki adet kanalı olmasıdır. Yani aynı anda iki ayrı girişten verilen sinyali ekranranda görebilir ve müdahale edebiliriz.
volt div
Volt | Div
Y | Pos ; Y-pos düğmesinin görevi ekran üzerinde görülen sinyali Y ekseni boyunca ister aşağı ister yukarı haraket ettirmektir. Bu bize sinyalleri istediğimiz kare veya bölgede görebilme olanağı sağlar.
Y pos
Y | Pos
X | Pos ; X-pos düğmesinin görevi ise Y-pos düğmesine benzerdir. Bu düğme, sinyali x ekseni boyunca sağa veya sola hareket ettirmemizi sağlar. Amacı ve görüntüsü Y-pos ile aynıdır.
Intens ve Focus ; Bu anahtarların görevi ekran görülen şeklin netlik ve parlaklığını ayarlamaktır.
focus
Intens Ve Focus
CH1 ve CH2 Girişleri ; Bu girişler ölçmek istediğimiz sinyali osiloskoba bağlayabilmek için kullanılırlar. BNC soket olarak bilinirler.
CH1
CH1 ve CH2 Soketi

DC | AC | GD Seçim Ahantarı ; Dc ( Doğru akım ) - Ac ( Alternatif Akım ) - GD ( Toprak ) olmak üzere osiloskop'a uygulanacak olan sinyalin hangi koşullarda uygulanacağını ayarlar. 
osiloskop ölçüm
Dc - Ac - Gd
Kanal Seçici Anahtarlar ; Bu düğmeler sayesinde 1 ve 2. kanallardan verilen sinyallerin osiloskop ekranında nasıl görüntüleneceği ayarlanır. Ch kısaltması Channel = kanal kelimesinden gelmektedir.
ChII düğmesi basılı iken ikinci kanaldan gelen sinyaller basılı değilse birinci kanaldan gelen sinyaller ekranda görülecektir.Dual düğmesi her iki kanal yolu ile alınan sinyalleri aynı anda ekranda gösterecektir. Add düğmesi her iki kanal aracılığı ile elde edilen sinyalleri tek bir sinyal gibi gösterecektir. Chop düğmesi etkin ise her iki kanaldan alınan sinyal ekren üzerinde eş zamanlı olarak görüntülenir.
osiloskop ne işe yarar
Kanal Seçici Anahtarlar





ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Osiloskop Nedir | Osiloskop Nasil Kullanilir | Osiloskop Calisma Prensibi "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.