tmş nedir nasıl bağlanır
Termik manyetik şalter ( TMŞ ) nedir ; Kompanzasyon ve elektrik panolarında, koruma ve devre kesici anahtar olarak kullanılan, termik ve manyetik koruma özelliklerine sahip devre elemanına Termik manyetik şalter [ TMŞ ] denir. TMŞ ' ler, kompakt şalter olarak da bilinirler. Kompakt şalter gibi devre kesiciler, devrede herhangi bir arıza ya da aşırı akım gibi bir durum söz konusu değil ise, devreyi açmak ve kapatmak, arıza ya da aşırı akım gibi durumlarda ise devre ve alıcıları korumak amacı ile kesici görevi görürler.  Kompakt şalterler, termik ve manyetik koruma özelliklerine sahip alçak gerilim devre kesicilerdir..
Termik manyetik şalter [ TMŞ ]' lerin kısa devre akımında açma süreleri akım ile ters orantılıdır.Yani akım ne kadar fazla ise, açma süresi o kadar çabuk olacaktır. Aşırı yük durumlarında ise, şalter aşırı akıma karşı ayar aralığında tolerans göstererek motor koruma termikleri gibi bir işlev sergiler. Kapasiteyi aşan akım durumlarında ise, bağlantı noktası ve yapısı itibari ile sadece altında bulunan elemanı değil tüm devrede elektriği  çok  kısa bir sürede keserek mutlak koruma sağlar. .
kompakt şalter tmş
Termik Manyetik Şalter [ TMŞ ]
Termik Manyetik Şalter [ TMŞ ] Özellikleri
TMŞ' lerin en önemli parçalarından biri kontaklarıdır, Kesiciler için kontak alaşımı belirlenirken, taşınacak akım değerleri, kesilecek akım değerleri ve konstrüksiyon gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Genel olarak gümüş, wolfram, nikel ve grafit gibi alaşımlı kontaklar kullanılır. Hareketli kontaklarda daha sert olması sebebi ile, gümüş- wolfram alaşımları, sabit kontaklarda ise, daha yumuşak olması sebebi ile, gümüş- grafit alaşımları kullanılır. Kompakt Termik Manyetik Şalterler, kullanılacakları devre, üzerlerinden geçecek akım vb değerler göz önüne alınarak seçilmeli ve kullanılmalıdır. Tercih edilen bu değerlere göre piyasada farklı fiyatlarda birçok ürün bulmak mümkün olsada kalite ve standartlardan şaşmamak gerekir. 
TMŞ Manyetik Koruma : Kısa devre durumunda, akım değerleri işletme akımının çok üzerinde seyir eder. Bu yüksek akım değerleri işletme içerisinde devreye ve alıcılara zarar verebilir bu sebep ile kısa sürede kesime gidilmesi gereklidir. TMŞ Termik Manyetik Şalter, üzerinde bulunan manyetik mekanizmada, kısa devre durumunda büyük bir manyetik alan indüklenerek hareketli nüvenin, sabit nüveye doğru hızla çekilmesine yol açar. Bu hareket sonucunda, hareketli nüve açtırma mekanizmasına hızla çarparak sistemi kesime götürür.
Termik Manyetik Şalter [ TMŞ ], Termik Koruma : Aşırı yüklenme durumunda devreyi korumak amacı ile tasarlanan termik koruma sistemi, Sıcaklık değişimlerine göre hareket eder. Bunu uzama katsayıları birbirinden farklı olan iki metalin bir araya getirilmesi ile oluşturulan bimetaller aracılığı ile yapar. Bimetaller ısıya maruz kaldıklarında, uzama katsayısı fazla olan, uzama katsayısı az olana doğru bükülür. Aşırı yük durumunda, devredeki akım değerleri, nominal akım değerlerinin üzerine çıkar ve buna doğru orantılı olarak da ısı artmaya başlar. Kontaklar ve bimetaller üzerinde ısı artışı bimetallerin genleşerek bükülmesine ve açtırma mekanizmasının devreye girmesini sağlayarak sistemi kesime götürür ve koruma altına alır.
Nominal Akım : Elektriksel sistemlerde tüm cihazların, üzerlerinden geçecek ve taşıyabilecekleri akım değerlerine nominal akım denir.
Aşırı Akım : Kısaca nominal akım değerlerinin üzerinde olan akım değerlerine aşırı akım diyebiliriz.
Kısa Devre Akımları : U = Gerilim, I = Akım ve R = Direnç ==> Ohm Kanununa Göre Formül ;  U = I.R ve I = U/R  olacağından, kısa devre durumunda direnç sıfıra yaklaşır ve akım çok büyük değerlere ulaşır. Bu durum büyük zararlara yol açabileceği için en kısa sürede kesime gidilmelidir.
Termik Manyetik Şalter { TMŞ } Yapısı ; Termik ve manyetik korumanın yanı sıra, akım sınırlama özelliği ( Limitör ), en önemli koruma sistemlerinden biridir. Limitör sisteminde, sabit kontaklara verilen U formatı ile kontaklar üzerinden akım ters yönde akar. Kısa devre durumunda sabit kontak ile hareketli kontak arasında meydana gelen ters manyetik alan, kontakların birbirinden ayrılmasını sağlar.
  • Hareketli Kontak: Alaşımları sebebi ile sabit kontağa göre daha sert yapıdadır. Bombe şeklindedir.
  • Sabit Kontak: Akımı %75 oranında sınırlayan ve şaltere limitör özelliği kazandıran yatay U şeklindeki parça.
  • Gövde ve kapak : Kısa devre akımlarına karşı oldukça dayanıklı parçalardır. Güvenlik açısından akım taşıyan kısımlar yalıtılmıştır.




ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Termik Manyetik Şalter ( TMŞ ) Nedir ? | Hakkında Tüm Detaylar "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.