Transistör Nedir ; Yan yana yerleştirilmiş iki adet PN diyotundan oluşan ve girişlerine uygulanan sinyali yükselterek akım - gerilim kazancı yaratan, gerektiğinde anahtarlama devre elemanı olarak da kullanılan yarı iletken elektronik devre elemanlarına transistör denir. Transistörler, μA ve mA gibi küçük akımların yanı sıra mA ve A değerindeki daha büyük akımları da kontrol edebilme özelliğine sahiptirler.
Transistörler için sağlamlık kontrolü yaparken, diyot eş değerlerini göz önünde tutarsak sağlamlık kontrolü daha basit bir hal alacaktır. Transistörler birbirine ters yönde seri bağlı iki diyot gibi düşünülürse, PNP transistörler, katotları birbirine bağlı iki diyot ve NPN transistörler de anot uçları birbirine bağlı iki diyot gibi görülebilir.
Transistörlerin Diyot Eş Değerleri |
Transistörlerde Beyz Ucunun ve Tipinin Bulunması ; Transistörler için beyz ucu tespitini adım adım incelersek,
- Ölçü aletinin problarından biri beyz ucu aranan transistörün bir bacağında sabit olarak temas halinde tutulur.
- Ölçü aletinin diğer probu, transistörün diğer iki bacağına temas ettirilerek ekranda görünen değerler gözlenir.
- Bu sabit tutma ve diğer iki bacağa temas ettirme işlemi, Ölçü aleti ekranında birbirine en yakın iki değer gözlemlenene kadar sürdürülür.
- Birbirine en yakın iki değer gösteren transistör bacaklarında, ölçü aletinin sabit olarak temasta olduğu bacak Beyz ucu dur.
- Daha az değeri gösteren uç ise kollektör ve üçüncü uç da emiter ucu olarak belirlenir.
Transistör Beyz Ucu Ve Tip Tespiti |
Transistör Emiter ve Kollektör Uç Tespiti |
ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)
Yorumunuz için biz teşekkür ederiz. Beğendiğinize sevindim.
YanıtlaSil