Sıvı seviye kontrol rölesi nedir
Sıvı Seviye Kontrol Rölesi ; Endüstriyel ve yerel alanlarda sıvı depolarının seviyelerini kontrol etmek amacıyla kullanılan devre elamanına, SSR ( Sıvı seviye rölesi ) denir. Sıvı seviye kontrol rölesi, endüstriyel tanklarda, akaryakıt depolarında, su depolarında, artezyen kuyularında, pompa motorlarında vb. devrelerde sıvı seviyesini kontrol etmek (Doldur - boşalt ) için yaygın olarak kullanılır. SSR ( Sevı seviye rölesi )'de 2 ya da 3 elektrot bulunmaktadır. Bu elektrotlar, tankların, su depolarının ya da kuyuların pompa motorları aracılığı ile doldurulup boşaltılmasını sağlamak için kullanılır. Kullanılacak olan sistem kurulduktan sonra otomatik olarak seviye tespiti yaparak röle işlevini sağlarlar. SSR ( Solid State Role ) Sıvı Seviye Kontrol Rölesi, depoların su seviyesinin kontrolünü sağlamak, derin su kuyularında motorların su olmadan çalışmasını önlemek için kullanılabilir. İletken olmayan sıvıların kontrolünde kullanılmayan SSR ( Solid State Role ) , yanıcı maddelerin seviye kontrolünde de tercih edilmemelidir.



ssr solid state role
Hassas yapılması gereken sıvı seviyesi kontrollerinde 3 elektrot kullanımı tercih edilir. Bu elektrotlardan ; üst elektrot, rölenin çalışmasını sağlar. Alt elektrot, sıvı akışının durmasını ve tabandaki elektrot ise rölenin hassas çalışmasını sağlar. SSR ( Sıvı Seviye Kontrol Rölesi ) ' nin kullanılacağı depo iletken ( metalden yapılmış ve boyasız ) ise taban elektrotuna gerek yoktur. Bu tür depolarda rölenin taban çıkışı direkt olarak depoya şöntlenebilir. 
Sıvı seviye kontrol rölesinin hassasiyetini arttırmak için sıvı seviye sensörleri de kullanılır.

Sıvı Seviye Kontrol Sensörleri ; 
  • Paslanmaz Sıvı Seviye Kontrol Sensörleri, bağlantıları yapılan tanklardan aldıkları sıvı seviye değerlerini elektriksel değerlere dönüştürerek, dijital ya da analog ölçümler yapılmasını sağlar.
  • Plastik Sıvı Seviye Kontrol Sensörleri, Paslanmaz Sıvı seviye kontrol sensörlerinin tercih edilmediği yerlerde dijital ya da analog ölçümler yapabilir. Paslanmaz malzeme oranla maliyet ve kullanım ömrü açısından daha avantajlıdır.
    SSR solid state role bağlantısı
    Sıvı Seviye Kontrol Rölesi Bağlantı Şeması
    Sıvı Seviye Kontrol Rölesi Elektrotları Nasıl Çalışır ; 
  • İletken sıvı üst seviye elektrotuna ulaştığında yani elektrot ucuna temasında, ayarlanan gecikme zamanı sonunda röle pompayı devreye sokar.
  • Sıvı seviyesi alt elektrot ucuna ulaşıncaya kadar röle pompanın çalışmasını durdurmaz.
İlginizi Çekebilir ; Aşırı Akım Rölesi Bağlantı Şeması ve Detaylar
                               
                                  Gerilim Koruma Rölesi Bağlantı Şeması...

                                  Zaman Rölesi Bağlantı Şeması...

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

2 yorum to ''Sıvı Seviye Kontrol Rölesi Bağlantı Şeması | ve Bilinmesi Gerekenler"

YORUM EKLE

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.