Pens Ampermetre Nedir ; Elektriksel devrelerde, içinden akım geçen iletkenlerin etrafında oluşan manyetik alanın etkisi kullanılarak iletkenden enerji akışını kesmeden ölçüm yapabilen ölçü aletleridir. Pens Ampermetreler, diğer ölçü aletlerinde olduğu gibi dijital ve analog olarak üretilirler. Çalışan bir elektrik devresinde akım ölçebilmek için kullanılan ampermetreler devreye kablolar yardımıyla seri olarak bağlanırlar. Akım değerleri ölçülmek istenen bir devrede eğer önceden ampermetre bağlanmadı ise, devreden enerjiyi kesmek ve bağlantı işlemlerini tamamladıktan sonra devreye tekrar enerji vererek ölçüm yapmak gerekir. Bu durum hem devre çalışmasında kesinti hemde yapılan işte aksaklığa sebebiyet verir. Oysa ki pens ampermetreler devreye bağlanma gereği duymadığı için iş ve devre çalışmasında bir aksaklığa sebep vermezler.

pens ampermetre ile akim olcme
Dijital Ve Analog Pens Ampermetreler
Pens Ampermetreler ile Akım Ölçümü ; Pens ampermetreler, soldaki resimde görüldüğü üzere, açılır kapanır bir çene ve bu çeneyi açan-kapatan bir klips ile ibre ( Scala ) bileşenlerinden oluşur. Dijital pens ampermetrelerde scala yerine LCD ekran mevcuttur. Bazı pens ampermetre modellerinde farklı akım değerlerinde ölçüm yapılabilmesi için kademe anahtarı ( Kademe seçici komütatör ) bulunmaktadır.

Ölçme İşlemi ; Ölçüm yapılacak pens ampermetrede, kademe komütatörü var ise, ilk olarak kademe komütatörü çevrilerek en yüksek değere getirilir. Ölçü aletinin sağ elle tutulmasında fayda vardır. Ölçü aletinin yan tarafındaki klips'e basılarak çenelerin açılması sağlandıktan sonra, akım değerini ölçmek istediğimiz iletken çenenin içerisine alınarak klips bırakılır ve scala ya da LCD ekrandan değer okunur. Pens ampermetre ile akım ölçme işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, Enerji kaynağından gelen ya da enerji kaynağına dönen iletkenlerden yalnızca birinin çene içine alınması gerektiğidir. Aksi durumda iki iletkenin akım yönleri birbirine zıt olacağından pens ampermetre Sıfır değeri gösterecektir. 
pens ampermetre akım ölçme
Pens ampermetre ile akım ölçerken tek kablo çene içerisine alınmalıdır.

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Pens Ampermetre Nedir | Pens Ampermetre ile Akım Nasıl Ölçülür "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.