kacak akim nedir
Kaçak Akım Rölesi Nedir ; Kaçak akım röleleri bağlı oldukları devrede, giden ve dönen akımların dengesi üzerine çalışan, izalasyon hatalarından kaynaklanan hata akımlarını algılamak ve algılanan bu hata akımlarının ( Kaçak Akım ) belirtilen değerlerin üzerine çıkmadan devreyi keserek insan hayatı ve tesisat güvenliği sağlayan devre elamanlarıdır. Kaçak akım koruma röleleri, 30mA de insan hayatını, 300mA de ise tesisatın yangın riskine karşı korunmasını hedefler.
kaçak akım rölesi çalışması
Kaçak Akım Koruma Rölesi Üzerindeki Sembol ve Butonlar

Kaçak Akım Rölesi Çalışma Prensibi ; Kaçak akım koruma röleleri içindeki toroid algılama transformatörü ile giden ve dönen akımların birbirine eşitliği prensibine göre çalışır ve koruma sağlar. Devreye giren ve çıkan akımlarda bir dengesizlik olmadığı sürece manyetik akı oluşmaz. Kaçak akım koruma rölesinin bağlı olduğu devrede izalasyon ya da başka bir sebep ile kaçak akım oluşursa, toroid üzerinde bir giden ve dönen akım dengesizliği oluşacağından, oluşan bu akım dengesizliği kaçak akım rölesi tarafından devrenin kesilmesi ile engellenmiş olur. 
kacak akim rolesi baglantisi
Basitleştirilmiş Kaçak Akım Koruma Rölesi İç Yapısı 
Toroidal ölçüm transformatörü içerisinden geçen faz ve nötr hatları eğer sistemde bir kaçak akı yok ise eşit değerde ve zıt yönlü akım taşırlar. Bu durumda toroidal transformatör içerisinden geçen akımların toplam değeri sıfır olacağından herhangi bir manyetik akı oluşturmazlar. Sistemde bir kaçak oluşması durumunda faz üzerinden giden akımın tamamı nötr hattı üzerinden dönemeyeceği için giden ve dönen akım değerlerinde dengesizlik oluşur ve toroidal transformatör üzerinde bir akı meydana gelir. Oluşan bu manyetik akı, algılama sargısı üzerinde bir akım oluşturur. Sargı üzerinde oluşan bu akım, kumanda devresinin elektromanyetik bobinini tetikler ve kaçak akım koruma rölesinin kapalı konumda bulunan kontakları açık konuma geçerek koruma sağlar.
Kaçak Akım Koruma Rölesi Bağlantı Şeması :
kacak akim rolesi baglanti semasi
Kaçak Akım Koruma Rölesi Bağlantı Şeması
Kaçak Akım Koruma Rölesi Seçimi : Kaçak akım koruma rölesi seçiminde belirleyici faktör, insan hayatı ve sistemin yangına karşı korunmasıdır.
  • 30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpmalarına karşı koruma sağlamak için 30mA değerinde açma yapan  kaçak akım koruma rölesi tercih edilir.
  • 300mA : Oluşabilecek izalasyon hataları vb durumlardan kaynaklanabilecek yangın riski için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım koruma röleleri tercih edilir.
Elektrik Çarpmasında Bazı Akım Değerlerinin İnsan Vücuduna Verebileceği Zararlar ;
  • 10mA : karıncalanma hissi
  • 30mA : İnsan hayatı açısından ktirik eşik, temas edilen kısımda uyuşukluk ve kas hareketleri
  • 1A : Tehlikeli yanık ve yaralanmalar, nefes almada zorluk, kalpte ritim bozukluğu, ölüm tehlikesi.






ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Kaçak Akım Rölesi Bağlantı Şeması ve Hakkında Tüm Detaylar "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.