elektron , elektron akisi , elektrik , elektrik akimi
Elektronların hareketleri sırasında sahip oldukları yük

Elektrik, durağan ya da devingen, yüklü parçacıkların yol açtığı fiziksel bir olgudur. Elektrik akımı oluşumunda rol alan temel parçacık , yükleri negatif olan elektronlardır. Elektrik akımı, çok sayıda elektronun bir yerde birikmesi ya da bir yerden başka bir yere hareket etmesi ile meydana gelir.
Atom çekirdeğini bir mıknatısa benzetirsek , Bu mıknatısa bir metal yapıştığında o metali sökmek bir güç harcanmasına neden olur. Yapışan bu metal mıknatıstan uzaklaştırıldıkça harcanacak güç mesafe ile ters orantılı olarak azalacaktır. Yani mesafe arttıkça, harcanacak güç azalacaktır. 
Atom çekirdeği pozitif yüklü olduğu için negatif yüklü elektronları kendisine yakınlık mesafelerine göre daha güçlü ya da daha zayıf çeker. Daha zayıf bir çekime maruz kalan bu dış yörüngedeki elektronlar ; ısı , ışık, radyasyon gibi yöntemlerle koparmak mümkündür. Bu yöntemlerle koparılan elektronlar, dış yörüngede serbest elektron olarak dolaşırlar. Elektrik akımının oluşabilmesi elektronlara bağlı olduğuna göre, bir maddeden elektrik geçebilmesi yani maddenin iletken olabilmesi için dış yörüngesinde serbest elektronlara ihtiyaç vardır.İletken maddelerin son yörüngelerinde dörtten az elektron bulunur. Atomlar bu elektronları sekiz e tamamlayamadıkları için serbest bırakırlar. Bu sebeple iletken maddelerde milyonlarca serbest elektron bulunur. İletken bir maddeye elektrik
uygulandığında, elektronlar ( - ) negatif yönden  ( + ) pozitif yöne doğru harekete geçerler. Bu hareketlenmeye elektrik akımı denir. Elektrik akımının birimi Amper dir. Ve A harfi ile sembolize edilir. Bir iletkenin herhangi bir noktasından bir saniyede  6,28.1018 elektron geçmesi 1 Amperlik akıma eş değerdir. Elektrik akımı, Alternatif akım ( AC ) ve Doğru Akım ( DC ) olarak ikiye ayrılır.

İletken , Yalıtkan , Yarı iletken , Valans Yörünge , Valans Elektron  Konulu yayına göz atmak isterseniz BURAYA  tiklayabilirsiniz.

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Elektrik Akımı Nedir ? | Elektrik Akımı Nasıl Oluşur ? | Elektrik Akiminin Yönü "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.