parafudr nedir
 Elektrik iletiminin başlangıcından itibaren yıldırım düşmelerine karşı koruma önlemleri bir zorunluluk halindedir.Herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen yüksek gerilim şoklarının , insanlara , iletim hatlarına ve cihazlara zarar vermesini engellemek amacıyla bu yüksek gerilim dalgalarını toprağa akıtmak amacıyla kullanılan koruma elemanlarına Parafudr denir.

Yüksek gerilim dalgalarının meydana gelme sebepleri ;Yüksek gerilim hatlarında arızalar , yıldırım düşmeleri , kesici açmaları , çok yüksek güçlü motorların ani bir şekilde devreden düşmeleri , yakın çevrede bir paratoner üzerinden toprağa akıtılan gerilimin etkileridir. Parafudrlar için değişik kategori ve sınıflar mevcuttur.






Alçak Gerilim Parafudrları için Kategoriler ;
Parafudr Seçimi
Parafudr nedir
Parafudr genel özellikleri

Daire içi sigorta panosu bağlantı şeması D sınıfı
Parafudr nasıl bağlanır


Bazı durumlarda tek başına bir parafudr oluşan tehlikeyi istenilen düzeyde önleyemeyebilir. Oluşan yüksek gerilimin tamamını tek başına toprağa akıtamayan parafudr anlamsız kalacaktır. Bu sebeple bir , mümkünse iki parafudr daha kullanılması güvenlik açısından daha mantıklı olacaktır. Dağıtım panolarında , Tali panolarda, dağıtım kutularında ve son olarak mümkünse korunacak olan hassas cihazların bağlı olduğu prizde parafudr  kullanılabilir.
Parafudrların dayanabileceği yıldırım şoku sayısı 20 - 1 şok 'a kadar yıldırımdan dolayı meydana gelen akımın değerine göre azalma gösterecektir. Parafudr seçimi yaparken o bölgede yıldırımdan dolayı meydana gelebilecek olası yüksek akımların değeri ve yıldırım düşme sıklığı göz önünde tutulmalıdır.
parafudr özellikleri

Önemli : Bilinenin aksine , özellikle ana toprak hattının uzak olduğu durumlarda , parafudr'u mutlaka ana toprak hattının üzerine bağlamak gerekli değildir. En yakın eş değer toprak hattına 0,5 metre kuralına uygun bir biçimde gerçekleştirilen bağlantının performansı çok daha yüksek olacaktır.Tavsiye edilen minimum kablo kalınlıkları deşarj akımının maximum değeri ile bağlantılıdır.Kabloların uzunluklarını telafi etmek amacıyla daha kalın kabloların kullanılması aldatıcı olur.Yüksek frekanslarda iletkenlerin empedans değerleri direkt olarak uzunluklarına bağlıdır.
Parafudr Bağlantı Kablolarının Minimum Değerleri ;
                   Parafudr Kapasitesi               |              Kesit (mm2)
                  Standart :        Imax        15 kA                                 6
                  Yüksek  :        Imax        40 kA                               10 
                  Çok Yüksek : Imax        70 kA                               16      

Parafudr 0,5 Metre Kuralı ;        
Parafdur nedir
      Parafudr Telefon Hatları Bağlantısı ; Telefon hatları genel durumu itibariyle çok uzak noktalardaki topraklama korumalarına bağlıdırlar. Ve yıldırım düşmesi durumunda doğal olarak gerilim taşıma riskleri vardır. Bu riske karşı mutlak olarak telefon hatlarına özel tasarlanmış parafudrlar kullanılmalıdır.
Parafudr

Parafudr Yapısı Ve Çalışma Prensibi
Parafudr içerisinde binlerce çinko oksit parçası mevcuttur. Bu çinko oksit parçacıkları aşırı akım yüklenmesi olmadığı sürece tam bir rezistans görevi görür ve akıma yol vermezler. Yıldırım düşmesi durumunda bu çinko oksit parçacıkları birleşerek akıma toprağa deşarj edilmek üzere bir yol oluştururlar.Bu çinko oksitlerin rezistans değeri , oluşan yüksek akımın şiddeti ile ters orantılıdır. Yani akım şiddeti ne kadar yüksek olursa parçacıkların rezistans değerleri o kadar küçük olur ve daha çok deşarj sağlarlar.Parafudr ların da bir çok devre elemanı gibi ömürleri vardır. Bu ömür üzerine düşen yüksek gerilimin miktarı ve sıklığıyla bağıntılıdır. Parafudr ile koruma yapılacaksa eğer parafudr güvenliğini sağlamak amacıyla önüne bir otomatik sigorta eklenmelidir.





                        



                                                     

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Parafudr Bağlantı Şeması , Parafudr Nedir , Parafudr Genel Özellikleri "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.