iletken nedir
İletken ; En kısa tanımıyla elektrik akımına karşı herhangi bir direnç göstermeden iletimini sağlayan maddelere iletken denir. Bu maddelerde iletkenliği belirleyen en önemli faktör, atomlarının son yörüngesinde elektron sayısıdır. Bu son yörüngeye '' Valans Yörünge '' ve  Valans yörünge üzerinde üzerinde bulunan elektronlarada '' Valans Elektron '' adı verilir.
Valans yörünge üzerindeki elektron sayısı 4 den fazla olan maddeler yalıtkan, 4 den az olan maddeler ise iletkendir. Örneğin ; Bakır atomunun Valans yörüngesinde sadece bir elektron bulunmaktadır. Bu durum bize bakır iletkenin kalitesini ve piyasada neden tercih edildiğini açıklar. 
Not : Altın ve Gümüş daha iyi iletkenler olmasına rağmen maliyetlerinin çok yüksek olması elektrik enerjisi iletiminde ucuz maliyetli olan bakırın kullanılmasına sebeptir.
Bakır iletkeninin uçlarına elektrik enerjisi uygulandığında, valans yörüngedeki elektronlar güç kaynağının eksi ( - ) kutbundan artı (+ ) kutbuna doğru hareket etmeye başlar.Bu da piyasada yaygın olarak yanlış enerji yönünün + dan - ye doğru olduğu bilgisinin yanlış olduğuna bir kanıttır.
İletken Maddeler ; Altın , Gümüş , Bakır , demir , aleminyum
Yalıtkan nedir
Yalıtkan ; Yalıtkan maddelerin son yörüngelerinde ( Valans Yörünge ) 8 elektron ( Valans Elektron ) bulunur ve bu atom yörüngesi, doymuş yörünge sınıfına girerler. Doymuş yörüngelerin elektron alıp verme istekleri yoktur. Bu sebeple elektrik akımına karşı yüksek direnç sergiler ve iletimini engellerler.Yalıtkan maddeler , elektriksek açıdan gerilim altında olan ya da gerilim altında kalması olası olan iletkenlerin izolasyonunda kullanılırlar. Piyada kullandığımız el takımları, elektrikli ev aletleri, ve tesisatlarda bolca kullandığımız bakır iletkeninin dış yüzeyleri olası tehlikeleri engellemek amacıyla yalıtkan ile kaplanmıştır.
Yalıtkan Maddeler ; Cam , Tahta , Plastik , Seramik , Hava
yarı iletken nedir
Yarı İletken ; Yarı iletken maddelerin valans yörüngelerinde 4 adet valans elektron bulunur. Bu sebeple yarı iletken maddeler, iletken ve yalıtkan maddeler arasında kalmaktadırlar.Yaygın olarak kullanılan yarı iletkenler Germanyum ve Silisyumdur. Ayrıca tüm yarı iletkenlerin karakteristlik özelliği, valans yörüngelerindeki valans elektron sayısını 8 e çıkarma çabasıdır. Saf bir germanyum maddesinde komşu atomlar son yörüngelerinde valans elektronları kovalent bağ ile birleştirerek ortak kullanırlar. Yarı iletken maddeler elektronik devre elemanı olan diyot ve transistörlerin yapımında kullanılırlar.
Valans Yörünge
Valans yörünge ve Valans elektron smilesi.


ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " iletken | Yalıtkan | Yarı iletken | Valans Yörünge | Valans Elektron "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.