Oto trafosu ile yol verme |
Bu tür asenkron motorlara oto trafosu veya başka yöntemlerle yol vermek gerekir.
Oto trafosu ile yol verme yönteminde ise ; Şebekeden çekilen akım , motorun kalkınma akımından da küçük olduğundan büyük güçlü motorlarda frekansla yol verme uygulanmıyorsa , daha çok tercih edilir. Büyük güçlü ve yük altında yol alan motorlarda, bir kademe yerine iki kademeli yol verme kullanılır.
Oto trafosu ile yol vermede kademeden kademeye geçme işlemi stator sargı akımının kesilmesine sebep olur. Stator sargı akımı sıfır olur ama motorun kısa devre rotor sargılarından geçen rotor akımı sıfır olmaz. Rotorun devir sayısına bağlı olarak, rotor akımının oluşturduğu manyetik akı, stator sargılarını kestiğinde (rotor dönmesine devam ediyor) şebeke frekansına yakın emk lar indüklenir.
Sonraki kademe gerilimi uygulandığında stator sargılarında rotor manyetik akısının indüklediği emk birbirine eklenecek şekilde aynı fazda olabilir, bu da stator sargılarından çok yüksek akımların geçmesine sebep olur. Şebekeden çekilen aşırı yüksek akım, motora direk yol verildiğinde motorun şebekeden çekeceği kalkınma akımından da yüksek olabilir. Bu durum, oto trafo ile yol verme metodunun esas amacına aykırı düşer. Bu mahzuru önlemek için yukarıda ki şemada görülen bağlantı uygulanır.
Şema Açıklaması ;
Şemada D ve A şalterleri kapatılarak oto trafoya şebeke gerilimi uygulanır. B şalteri kapatıldığında motor % 50 düşük gerilimle çalışmaya başlar. Motor normal devrine ulaşınca D şalteri açılarak oto trafonun yarı sargısı seri reaktans bobini gibi motor devresine seri bağlanır. C şalteri kapatılarak motora normal şebeke emk'sı uygulanır. A şalteri açılarak oto trafosu tamamen devre dışı bırakılır. Bu yol verme yönteminde motor akımı hiç kesilmediği için bu yol vermenin yukarıda açıklanan sakıncaları giderilmiş olur.
ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)
Henüz Yorum Yapılmamış " Asenkron Motorlara Oto Trafosuyla Yol Verme | Asenkron Motorlara Yol Verme "
Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.