kontaktor
Kompanzasyon Nedir ;  Elektrikte sistemlerinde, gerilim ve akım arasındaki faz farkını en ideal olabilecek açı değerine getirmek ve sistemi olumsuz etkileyebilecek reaktif yüklerin sıfıra indirgenmesi amacıyla kurulan sisteme kompanzasyon denir.
Daha detaylı bilgi için ; Kompanzasyon Nedir | Kompanzasyon Nasıl Yapılır ?  isimli yayınımıza göz atabilirsiniz.
Kompanze edilmiş bir sistemde, iletkenler daha ince kesitlerde seçilebilir,besleme transformatörü, kumanda, kontrol ve koruma elemanlarının değerleri daha kücük olabilir. Ayrıca kompanzasyon sayesinde, besleme transformatörü ve tesisin kapasiteside yükselir. Şebekeden daha az reaktif enerji çekimi olur, harcanan enerji miktarındaki azalmadan dolayı maliyet de düşer.

kompanzasyon baglantisi , kompanzasyon baglanti semasi
KOMPANZASYON BAGLANTI SEMASI
Kompanzasyon sistemi kurulmamış bir sistemde, işe yaramayan ve iletim dağıtım hatları üzerinde gereksiz yer kaplayan bir reaktif yük meydana gelir.

kompanzasyon nedir,kompanzasyon baglantisi
Kompanzasyon pano bağlantı şeması
Not : Yukarıdaki şemada birinci kademe daha çok devreye gireceğinden 25A yerine 32A kontaktör seçilmiştir.

Kompanze Etme Amacı : Elektrik enerjisinin taşınması işleminde kaynaktan, en küçük alıcıya kadar olan iletim hatlarında minimum kayıpla çalışma prensibi ile yola çıkılır. Bu kayıplar ne kadar azaltılabilirseler, kullanacağımız enerji hem daha düşük maliyetli hem daha kaliteli olacaktır.

Bu yayınımızda ilginizi çekebilir ;  Reaktif Güç Kontrol Rölesi | Bağlantı Şeması ve Herşey...

kompanzasyon baglantisi , kompanzasyon panosu
Kompanzasyon Panosu Bağlantı Şeması
Gerilim düşüşlerinin , taşıma gücünü sınırladığı dağıtım hatlarında, enerji taşıma kapasitesi düşer ve üretim dağıtım sisteminin kapasitesi ve maliyeti olumsuz yönde büyür. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla, kompanzasyon panosu kurmak ile mesul aboneler, enerji piyasası düzenleme kurumu kararı ile belirtilen sınırlar içerisinde kompanze edilmiş elektrik enerjisi tüketmekle mükelleftirler.
kompanzasyon nedir
Kompanzasyon panosu tek hat şeması


Kaynaklar ; www.megep.meb.gov.tr/



ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Kompanzasyon Panosu Bağlantı Şeması | DETAYLI ÇİZİM!!! "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.